Naslovna Putovanja Večiti sjaj vojvođanske gospode"

Vojvodina: večiti sjaj vojvođanske gospode

 

Da je tokom XIX veka na prostoru severno od Save i Dunava, u tadašnjoj Austrougarskoj, srpski narod živeo u bogatstvu i raskoši, ili se bar trudio,  svedoče mnogobrojni pisci i ljudi koji su se poslom našli u ovom delu tadašnje Habzburške monarhije. Sve je odisalo jednom gospostvenošću, čak i kada bi ona bila samo spoljna, jer ne smemo zaboraviti da se baš ovde tek rađala nova klasa obrazovanih Srba, građanskog sloja. Ovi novi građani, kreirali su se po novim načelima, njihovi uzori su bili evropska gospoda, pa su i manire i običaje po njima krojili. Bilo je puno novih, porodica koje su postajale sve bogatije, a samim tim i njihov život kvalitetniji. Jedna od tih je bila i čuvena porodica Dunđerski.

Pamtiće Srbi ovu porodicu, po mnogo čemu, kao dobrotvore, kao zaštitnike kulture i svega novog što je dolazilo. Svoje neizmerno bogatstvo, stekli su  pravedno, velikim trudom i radom. Članovi ove porodice ulagali su u kulturu humanitarno davajući svoj novac mnogim mladim umetnicima, pomagalai ih u njihovim nastojanjima: Lazu Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja i mnoge druge. Čuveni su bili njihovi dvorci koje su kupovali po celoj Vojvodini. Bila je ovo i moda vremena u kom su živeli, ali i njihovih potreba. Ovi bogati srpski pravih zimskih dvoraca, kakve Srbi do tada nisu videli.

Kaštel u Kulpinu
, blizu današnjeg Bačkog Petrovca, bio je prvo u posedu čuvene srpske porodice u Austrougarskoj, Stratimirović 1826., pa je ovo imanje prodato jednoj mađarskoj porodici. U poslednjoj deceniji XIX veka dvorac je kupljen od Lazara Dunđerskog, sina čuvenog Gedeona, zvanog Geca Dunđerski. Porodica vlasnika ovog dvorca nikada nije ovde živela, on im je služio kao vikendica za druženje, zabave i balove. Deo dvorca je sačuvan u potpunosti. Čak je otvoren i Poljoprivredni muzej, a deo nameštaja je sačuvan kao autentičan.
Čuven je ovaj dvorac i po svojim posetiocima. Naime, sin Lazara Dunđerskog s Đorđe oženio se rođakom vladarske porodice, pa nije bilo retko da su u ovom dvorcu svoj odmor i zabavu nalazili i kraljica Marija Karađorđević sa sinovima (prinčevima Petrom, Andrejom i Tomislavom) ali i mnoge druge  političke ličnosti tog doba.

U blizini Bečeja, blizu reke Tise, izniknuo je drugi prelepi dvorac Fantast, a njega je kupio Lazarev brat, Bogdan Dunđerski. On je obožavao konje, pa je ovo bila i prava ergela konja, kao i danas. Strastveni ljubitelj jahanja, Bogdan je svom dvorcu dao ime Fantast, baš kako se zvao i njegov omiljeni konj. Kako su pričali očevici, najveća ljubav Bogdana Dunđerskog, Mara Dinjaški, kupala se u mleku u bazenu ovog dvorca. 

Dvorac Damaskin
, izgrađen je po želji Lazara Dunđerskog, da ostavi ovaj letnjikovac kao miraz svojoj ćerki Olgi. Tako je i u narodu kasnije bio zapamćen, po Olginim balovima. U raskošnim prostorijama u kojima je živela Olga Dunđerski, kasnije udata Jovanović,  meštani Hajdučice kažu da je bilo puno glamuroznih balova -pamte se scene dolazaka kočija i gospode iz cele okoline.


Dvorac u Sokolcu
(tajna portreta) kod Novog Bečeja sagrađen je takođe krajem XIX veka. Služio je poput kulpinksog dvorca, za provode i prijeme, kao vikendica i letnjikovac. Kći Lazara Dunđerskog, Emilija, kompletno imanje u Sokolcu unela je u miraz sa grofom Ivanovićem. Međutim, ova divna plemkinja nije imala sreće u braku. On je bio kockar i u pokeraškoj partiji je jedne noći, izgubio ovaj divni dvorac i celo imanje. Bio je ovo veliki šok za mladu Emiliju. Protivnik je posle puno popijenog vina, predložio da grof puca iz puške u jabuku na svoje žene Emilije i on je, premda pripit, uspeo da upuca jabuku a svojoj ženi i porodici povrati i novac i dvorac i imanje. Međutim, mlada Emilija Dunđerska mu ovo nikada nije mogla oprostiti i zauvek ga je napustila. Česti posetilac ovog divnog imanja i dvorca bioje čuveni srpski slikar tog vremena Uroš Predić.

Dvorac u Čelarevu, možda i u pričama najviše zapamćen i najviše ispričan. Članovi porodice Dunđerski su puno vremena provodili u ovom dvorcu, a u poseti, druženju sa članovima Dunđerski bilo je puno poznatih ljudi, Nikola Tesla, Paja Jovanović, Laza Kostić. U ovom dvorcu su se i prvi put sreli Lenka Dunđerski i njena neostvarena ljubav Laza Kostić. Ovde su i ispisani prvi redovi jedne od najlepših srpskih pesama posvećenih ljubavi "Santa maria della salute".Dvorci, balovi, prijemi, elegantne ženske haljine i gospoda u odelima, valceri, ergele, kuglane, bogat sjaj nove srpske gospode , obeležio je devetnaesti vek u Vojvodini i izgledao baš tako, zahvaljujući dobrim delom, ovoj bogatoj i posebnoj srpskoj porodici, posebnoj jer je bila primer prave otmenosti, u vaspitanju, u radu i u svom bogato organizovanom životu.

 

 

iz iste rubrike

Iz iste rubrike

Bajkalsko jezero:
Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?

 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019  Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine
 • Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Kako obići Stuttgart

 • autor:Dragana Santrač
 • jun 2019 • Edinburg, Škotska


 • autor:Marina Vukojičić
 • april 2019
 • Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni je grad Škotske. Smešten je u Lotijan dolini, na južnoj obali reke Fert ov Fort. Prema proceni iz 2013. godine, u gradu je živelo 492.680 stanovnika i drugi je po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova. Edinburg se nalazi u centru veće urbane zone u kojoj živi oko 778.000 stanovnika. Grad Edinburg sa okolinom ima 1.330.480 stanovnika.  

  Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma
 • autor:Vesna Dejanović
 • april 2019
 • Temišvar, treći po veličini grad u Rumuniji nalazi se na reci Begej, a naziv je dobio po reci Tamiš koji je ovuda nekada proticao, da bi kasnije bio pomeren van grada. Nalazi se na nešto malo više od dva sata vožnje od Beograda. Poznat je i pod nazivom Mali Beč zbog značaja, ali i arhitekture i građevina koje svojim izgledom podsećaju na izgled starog Beča i izgrađene su u doba Habsburške monarhije. 

  Bogota, Kolumbija
 • autor:Jelena Bogdanović
 • maj 2019
 • Bogota je glavni grad Kolumbije, sa bojem stanovnika koje se kreće između 6,2 do 8,3 miliona ljudi. Prema zvaničnim podacima popisa iz 2005. godine, zabeleženo je 7321831 osoba. Sam grad se nalazi na 2640 metara nadmorske visine, na planinskoj visoravni u istočnim planinama Anda.  

  “Splavarenje divljim vodama”
 • autor:Marina Vukojičić
 • maj 2019
 • Turistički rafting spada u  klasu 3. Manevri se izvode  u brzoj struji, a potrebna je dobra kontrola čamca u uskim prolazima ili oko grebena. Teže i opasne prepreke kao i nešto veći talasi  mogu biti prisutni, ali se lako mogu izbeći. Na nepreglednim delovima preporučljivo je izviđanje naročito, ako taj deo prolazimo prvi put. Povrede kod plivača su retke, a samospašavanje lako.