Grad Venecija, središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija, je pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa 270.589 stanovnika.
Venecija je u srednjem veku bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.
Venecija se sastoji od zbijenog niza 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa nizom sanjivih vodenih puteva, koje pune gondole, vodeni taksiji i kanalski čamci. Istorijom koja seže preko 1000 godina , i mrežom slikovitih kanala, gde god da ste naumili da krenete, morate hodati ili uzeti čamac da biste videli brojne lokacije.

Tokom hiljadugodišnje vladavine Venecijanske Republike, "Vojvoda" iz Venecije živeo je u Palazzo Ducale. Ova palata je danas muzej. Zavirite u prostorije koje su zauzimale izvršne, zakonodavne i sudske grane Venecije. Ovde možete rezervisati i obilazak tajnih puteva, koji uključuje pristup prostorijama za mučenje, zatvorima i Mostu uzdaha.
Nadomak ove palate, nalazi se i bazilika San Marko.
Ovaj izuzetan primer vizantijske arhitekture posvećen je pokrovitelju Venecije, apostolu Svetom Marku. Prisustvo tradicionalnoj katoličkoj misi u ovoj crkvi sa višestrukim kupolama je iskustvo za svakog.


Najveći venecijanski trg, Piazza San Marco (Trg Svetog Marka), glavno je mesto mnogih sastanaka. Pored kafića, prodavnica i brojnih muzeja, ovaj veličanstveni trg nalazi se na ušću Velikog kanala. Dok ste tamo, pogledajte neponovljivo dizajniranu katedralu bazilike Svetog Marka i slušajte zvona San Marka dok hranite golubove.


Kameni most na Velikom kanalu jedan je od najpoznatijih mostova u Veneciji i simbol je grada. Prvi izgrađen most u gradu, most Rialto, vodi ka čuvenoj pijaci Rialto, gde prodavci svakodnevno nude sveže ubrane proizvode, ulovljenu ribu, začine i još mnogo toga.


Najpoznatiji festival u Veneciji, Karneval (karneval Mardi Gras), održava se u februaru i uključuje nekoliko nedelja proslave. Mlečani se oblače u kostime sa (pod) maskama. Festival uključuje vodenu paradu, "let anđela" i garantovanu zabavu.