Urbane legende

A day in Belgrade


Urbana legenda, mit, ili priča, moderan je žanr folklora. Obično se sastoji od izmišljenih priča koje su povezane sa duhovima, praznoverjima, neobjašnjivim događajima i drugim narativnim elementima koji stvaraju strah. 
Urbane legende su često ukorenjene u lokalnoj istoriji i popularnoj kulturi.
To su najčešće događaji koji su se desili sestri od tetke sa sela vaše drugarice, nečijem dedi kad je bio mali, rođaci vaše majke i svi se oni kunu da ta osoba ne laze nikad i da je sve istina. Nikada, baš nikada nijednu od ovih priča nećete čuti iz prve ruke. Mnogi i poveruju u njih jer ih pripovedač prenosi toliko detaljno i živopisno, pogotovo ako nema nadrealnih elemenata kao što su duhovi I sablasti.
Dešavalo se mnogo puta da priznati i eminentni časopisi prenesu ove priče kao stopostotnu istinu sa sve svedocima i opširnim intervjuima. 

Ubica sa zadnjeg sedišta

Čuvena urbana legenda poznata širom sveta. Obično je u pitanju vozač žena, ređe muškarac koji vozi neosvetljenim putevima, kad odjednom primeti vozilo koje ga prati i ablenduje. Vozač ubrzava, a progonitelj na sve načine pokušava da prestigne vozilo i pali dugačka svetla. 
Kada konačno stigne na mesto odredišta otvara vrata i vidi na sedištu čoveka koji je obično odbegli zatvorenik ili duševni bolesnik koji se uvikao na zadnje sedište kad je stao na pumpi da natoču gorivo i svaki put kad bi se podigao da ga napadne, vozač u kolima iza bi upalio duga svetla da upozori.

Paukovi

Verovatno ste čuli ovu priču. Datira iz sedamdesetih godina dvadesetog veka. Žena je u cvećari kupila prelepo drvo života i donela ga kući i stavila u spavaću sobu. Posle nekog vremena, dok je spavala osetila je bol na obrazu. Upalila je svetlo ali ničega nije bilo, samo je videla ujed i nastavila je da spava, mislila je da je od komarca. Mesto ujeda je sve više oticalo i bilo bolno, da bi posle par dana puklo i iz rane je izmilelo na stotine beba paukova. Kasnije je utvrdila da je mama pauk došla zajedno s drvetom i samo čekala momenat da izađe i položi jaja.


Stopiranje

Možda jedna od najčešćih inajpoznatijih priča koja ide obično ovako… Hladna jesenja noć, pada kiša, oluja, vozač je sam. Odjednom na putu vidi mladu ženu (ređe muškarca) kako stopira. Stane i primi je u kola. Daje joj svoju jaknu da se ogrne. Tokom vožnje devojka je ćutljiva, malo govori i moli ga da je odveze do kuće što on i učini.
Ujutru se seti da je zaboravila da mu vrati jaknu i odlazi na istu tu adresu gde otvara majka koja kaže da je devojka već godinama mrtva i da ovo radi svake godine na svoj rođendan. Pošto čovek ne veruje, odvodi ga na groblje gde on pronalazi svoju jaknu okačenu na spomenik.

 

Boleštine

Ova priča je više puta završila na naslovnicama kao ekskluzivna vest, a objavio je i naš poznati tabloid, pa se mesecima raspredalo o kome se radi. Devojka u klubu sretne dečka koji je obično iz bogate i poznate porodice. Imaju sex na jedno veče, sve divno bude, da bi ona posle par dana dobila neke bubuljice oko polnog organa. Ode kod lekara da vidi o čmu se radi kad se ispostavi da je u pitanju infekcija bakterijama koje žive samo na mrtvacima. Devojka prijavi policiji koja pronađe momka i u njegovoj kući leš devojke i ispostavi se da je on nekrofil.

Postoji I gomila priča o narkomanima koji idu po klubovima s špricem s iglom punim svoje krvi zaraženom HIV virusom i bockaju nasumično ljude.

 

Jarići, zečići i ostale slatke životinje

Čovek se sam vraćao kući preko livade i vidi malo jare kako stoji na sred samo. Iznenadio se, pomislio da se jare izgubilo i pozove ga da dođe . “Dođi jarence, ajde dođi da idemo kući….” Govorio je dok mu se približavao lagano, da se ne uplaši, kad se jare okrete i jezivim glasom reče “Dođi ti ovamo!” 
Čovek se okrenu i počne da beži, a te noći mu je sva kosa osedela.

Opet vraćanje kući kroz polja i šume, samo s kolima i konjskom zapregom. Konji se odjednom ukopaju u mestu i ni makac. Vozač pogleda i vidi gomilu zeka koji ih prate i igraju se okolo. Siđe s kola i pokrije konjima oči I nekako ih ubede da prođu. Zeke ih prate do kraja šume.

Vampiri

Gluvo doba noći, pun Mesec sija. Čovek se vraća peške sam kroz šumu. Odjednom ga nešto zaskoči na leđa i krene da ga grebe i ujeda. On tako trči i trči, pokušavajući da ga skine s leđa dok ne čuje prve petlove kad odjednom spodoba nestane. Onako sav krvav i iscepan okrene se iza sebe, vidi gomilu pihtija i shvati da je to bio vampir koji se od sunčevih zraka pretvorio u pihtije.

 

Tobogan

Po gradu se jedno vreme pričala jeziva priča o tome da neko postavlja žilete i stakliće na tobogan, pa kad se dete spusti, skoz se iseče po nogama. Kasnije sutu priču prebacili na akva parkove. I dalje mnogi koji su ovo čuli zaziru od ovih vratolomija jer znaju nekoga ko zna nekog čije je dete završilo u bolnici na šivenju.

 

Kinezi

I naravno, večita misterija, gde se sahranjuju Kinezi kad umru pošto niko nije video nijedan grob. Neki se kunu da ih vraćaju u Kinu, drugi kažu da ih čuvaju u zamrzivačima pa na njihove pasoše dolaze drugi, treći najekstremniji da ih poslužuju u svojim restoranima. 

Da li ste vi čuli neke neverovatne priče?