Naslovna Zanimljivosti Kako da ublažite svrab od ujeda komarca

Kako da ublažite svrab od ujeda komarca

Jedva dočekamo leto i da konačno možemo da izađemo u prirodu, sedimo na terasi i šeteamo uveče, a onda nas u tom u uživanju ometaju komarci. Koliko god se mazali, štitili, stavljali mreže na prozore, uvek će neki da se provuče i da nas bocne.

Predstavljamo vam neke priručne metode za otklanjanje svraba i otoka.

Antihistaminska krema. Ovo je jedna od najefikasnijih varijanti. Kada vas komarci grizu i isisavaju vašu krv, vaše telo šalje histamine na mesto uboda, jer ne prepoznaje pljuvačku komaraca. Antihistaminska krema će vam pomoći da ublažite svrab. Uverite se da je aktivna supstanca u vašoj kremi difhenhradamin da bi se povećala efikasnost. Ponesite je sa sobom kada provodite dosta vremena na otvorenom.

Ako više volite prirodne lekove ili jednostavno nemate kremu, postoje neki sastojci u domaćinstvu koje možete probati.

Led ili hladan oblog.  Hladna senzacija će pomoći da se smiri svrab i spreči oticanje. Studije su pokazale da hladnoća može pomoći u smanjivanju svraba povezanih sa histaminom.


Pasta za zube. Nanošenje obične zubne paste na mesto ugriza može pomoći da se smanji svrab. Ovo takođe može pomoći da se smanji bol od ugriza  mrava ili pauka.


Prašak za pecivo ili soda bikarbona pomešan s vodom. Napravite pastu, nanesite na ugriz i ostavite nekoliko minuta pa isperite. Soda bikarbona i voda čine alkalni rastvor koji neutrališe pH na koži i olakšava svrab.


Sok od limuna ili limete. To može pomoći da se oslobodi svraba, ali samo ako pre toga niste raščešali mesto uboda. Takođe, koristite samo sok od limuna i limete ako ćete neko vreme biti u zatvorenom prostoru jer izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina.


Sirće. Još jedan uobičajeni sastojak domaćinstva koji je efikasan je sirće. Antibakterijska svojstva sirćeta čine ga idealnim za ugrize. Stavite nekoliko kapi na vatu i prebrišite ubod, ako imate ubode po celom telu, napunite kadu mlakom vodom i sirćetom i potopite se.


Eterična ulja. Ako slučajno imate ulje čajevca u kući, njegova prirodna antiseptička svojstva mogu pomoći u ublažavanju svraba. Ulje lavande takođe ima lekovite prednosti. Lavanda dolazi od latinske reči lavare, što znači oprati. Malo ulja od lavande može pomoći da se smanji oticanje i olakša nelagodnost.


Aloe vera. Ako imate biljku aloe vere, isecite mesni deo lista da biste izvukli gel. Možete naneti gel direktno na ugriz ili ga staviti u frižider na 10 minuta da se ohladi prije nanošenja. Njegova prirodna antiseptička svojstva smanjuju oticanje i svrab.

 

Vrećice za čaj. Možda znate da možete staviti vrećice čaja na oči da biste smanjili natečenost. To isto se dešava i kada ih stavite na mesto ujeda, pa probajte.


Uštinite mesto ujeda. Zvuči smešno ali radi.  Vaš mozak može registrovati samo jedan osećaj u isto vreme i osećaj bola će zameniti osećaj svraba. Nije ugodno, ali radi.

.

iz iste rubrike