Naslovna Svet Iz Carigrada s ljubavlju - „Pobeda u Istanbulu znači i pobeda u Turskoj".

Iz Carigrada s ljubavlju:
„Pobeda u Istanbulu znači i pobeda u Turskoj".


U Carigradu ili Konstantinopolju, glavnom gradu nekadašnjeg Vizantijskog carstva, gradu koji se danas nalazi u državi Turskoj i zove se Istanbul, ovih dana se završavaju izbori za gradonačelnika.

Vladajuća Partije pravde i razvoja, turskog dvanaestog po redu predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana, izgubila je kontrolu nad Istanbulom, a četrdesetogodišnji političar iz sekularne Republikanske narodne stranke Ekrem Imamoglu, kandidat najveće opozicione stranke, ima prednost na 90 procenata prebrojanih glasova, kako prenosi BBC.

 

“Do pre šest meseci malo ljudi u Turskoj je znalo ko je Ekrem Imamoglu, lokalni službenik u Bejlikduzu, distriktu u Istanbulu u kom mahom živi srednja klasa.
Međutim, 49-godišnji opozicioni političar od tada je postao simbol uspona i pada u zemlji.
Zadao je veliki udarac na izborima za gradonačelnika u Istanbulu naizgled nepobedivom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i njegovoj islamističkoj Partiji pravde i razvoja.
Imamoglu je član sekularne Republikanske narodne partije i popularnost mu je porasla nakon što je u decembru prošle godine kandidovan za gradonačelnika Istanbula na turskim lokalnim izborima.
Tokom kampanje obećavao je da će se boriti protiv korupcije i da će se izboriti protiv dubokih razlika u turskom društvu” prenosi BBC.


 

Kako je procenat poraza vladajuće partije postao više nego očigledan u ponedjeljak, Erdogan i njegovi partijski drugovi, suočili su se sa optužbama ne samo od političkih kritičara, već i od bližih članova vladajuće stranke i šireg kruga pristalica.

Rezultat izbora je poljuljao nepobedivost” snažnog vođe sa malom tolerancijom za razlike”, koji je učinio Tursku značajnijom vojnom silom na Bliskom istoku, i podigao tenzije sa Sedinjenim Američkim Državama, pomerajući politiku države, članicu NATO-a, bliže Rusiji.

 

 "Zemljotres u glasačkoj kutiji", objavio je pompenzni naslov list “Karara”, novine koje su pre tri godine osnovali novinari koji su tada bili bliski vladajućoj partiji.

"Izborna volja gradjana je sada samo reakcija protiv nepravednosti i nepromišljenosti, da državna politika vodi sa nepromišljenošću, neproporcionalnom realnom državnom moći, kao i lojalnost birača prema demokratiji i zakonu", napisao je Mustafa Karaalioglu, novinar u Kararu.
“Biračko telo se uzdiglo protiv onih koji nisu razumeli ili im se nije svidelo šta je rekao aktuelni vladar. Ovaj put glasačka kutija nije “polemisala”, već je “vikala”. "

Preliminarni rezultati koje je u ponedjeljak objavio Sadi Guven, šef izborne komisije, pokazali su da je opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu osvojio 54 procenata na ponovljenim glasovima za gradonačelnika Istanbula; dok je kandidat Erdogana, Binali Jildirim, dobio 45 posto glasova.

“ Evrensel”, turski levičarski list objavljuje na naslovnoj strani. "Istanbul je napravio svoj izbor".

Bilo je teško podneti poraz, bar kada je Erdogan u pitanju.
S obzirom da je Istanbul njegov rodni grad, nad kojim je imao kontrolu od kada je postao gradonačelnik 1994.godine do 1998.godine, a nakon toga i predsednik države.

 


Za slučaj da niste znali, nakon zabrane Partije vrline, Erdogan je bio suočen sa sudskim postupkom zbog podsticanja na verske mržnje i osuđen na kaznu zatvora. Sam Erdogan je studirao Fakultet za menadžment, iako neki izvori osporavaju da je ikada završio isti.
Osnivač je i lider Partije pravde i razvoja - AKP, koja je samo godinu dana nakon osnivanja na izborima 2002. godine odnela pobedu na parlamentarnim izborima i formirala vladu, iako tada Erdogan nije dobio ni poslaničko mesto, iako je u to vreme bio najpopularniji političar u zemlji.
Pobedom na predsedničkim izborima u junu 2018.godine Erdogan je omogućio sebi kao predsedniku:
direktno imenovanje zvaničnika, između ostalog ministara i potpredsednika; moć intervencije u pravnom sistemu; mogućnost uvođenja vanrednog stanja i ukidanje pozicije premijera.
Erdogan je na prošle godine tvrdio da će veća ovlašćenja doprineti da se spreči ekonomska kriza i da se poraze kurdski pobunjenici na jugoistoku zemlje.

 

Podsetimo se i da je Ekrem Imamoglu, pobedio je Binali Jildirima sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. marta ove godine, medjutim Vrhovno izborno veće je 6. maja poništilo glasanje u skladu sa zahtevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je “uočio nepravilnosti na izborima” te zatražio ponovno glasanje.
Iako je Imamoglu bio prinuđen da napustiti dužnost nakon 18 dana, obećao je biračima ponovnu pobedu uz jednostavnu parolu “sve će biti sasvim u redu. Tom prilikom. Istom prilikom obećao je i razotkrivanje detalja “rasipnog trošenja vladajuće strukture” i “korupcije” u gradskoj upravi pod AKP-om.

 

iz iste rubrike

iz iste rubrike