Naslovna Stav Trudnica u Srbiji

Trudnica u Srbiji


Poslednjih godina, na svakom ćošku se mogu videti raznorazne kampanje, peticije, apeli koje za zadatak imaju da olakšaju ženi trudnoću. Ovde ne mislim na medicinske aspekte, mada mi se čini da ta nebriga u zdravstvu potiče najvećim delom upravo odavde:

Nikada u životu za to vreme nisam videla nikoga, ni muškarca, niti ženu da je trudnicu pustio preko reda, samoinicijativno. Službenici uglavnom nemaju pravo da ljude puštaju preko reda, jer svako ima neki razlog, bolest ili žurbu, svejedno, zbog čeka ne može da čeka, pa smo zbog toga zamole ljude u redu da propuste trudnicu ili to uradi obezbeđenje. 

Pa možete da zamislite kakav bi to haos izazivalo, ne uvek, ali u 95% slučajeva. 
Čast malobrojnima koji imaju natpise da trudnice imaju prednost ali to je retko, tako da se najčešće zavisi od dobre volje, vaspitanja i raspoloženja sapatnika u redu.

„Ako ne može da čeka, što je došla, neka dodje muž, pa nek digne pare", „Folirantkinje, samo se šetaju okolo i idu preko reda" i još gomilu komentara koje ne želim da ponavljam, a koji su grozni.

 Alo, bre pa imate li vi majke, sestre, ćerke, žene ?!!

Pa kako onda da očekujemo u bolnicama lepši tretman, pa to su ti ljudi iz reda. Ne verujem ja ni u kakve kampanje više! 

Dokle god se kod nas ne probudi empatija, ljubav prema drugom ljudskom biću zato što je čovek i zato što dišemo isti vazduh nema ništa od tih kampanja. Pričaju mi drugarice koje su bile trudne jednom, dva puta do sada i kažu da nikada nisu doživele da im  neko pomogne dok su bile u tom stanju. 
Naravno, trudnoća nije bolest i naravno da ne treba da se tretiraju kao bolesnici, ali kad pomislim na još jedno biće koje tu raste, kad vidim njihova zajapurena lica, pogotovo na ovoj vrućini, otečene noge i pomislim na hormonske bure koje se dešavaju u njoj,  pa stvarno mogu bar da ustanem u autobusu ili sačekam red 2 min duže.

Toliko  svako može da učini, pa i osobi koju tad vidi prvi i poslednji put, to se zove ljudskost.  

Inače, po internetu i ovako, u razgovoru s ljudima svi su divni i puni razumevanja, ali kao što rekoh, ja ih slabo srećem u stvarnom životu!

Još bih pisala na ovu temu, ali sad sam se iznervirala, baš!

 

Iz iste rubrike