Naslovna Zanimljivosti KAKO DA IZVADITE TRN IZ PRSTA ILI STOPALA

KAKO DA IZVADITE TRN IZ PRSTA ILI STOPALA


Tokom letnjih meseci mnogo više vremena provodimo na otvorenom i u prirodi. Često idemo bosih nogu, radimo u bašti, spremamo drva za zimu, beremo voće i povrće. Može nam se desiti da se ubodemo na trn ili ivericu i ostane nam komadić, koji ako ga ne izvadimo na vreme, može i da se inficira.
Predstavljamo vam nekoliko načina za bezbolno vađenje, bez kopanja iglom i ceđenja prstima, na šta se mnogi ježe.
Posle uspešnog vađenja trna dezinfikujete mesto alkoholom, hidrogenom, a ako ste u prirodi može da posluži i rakija.

Prva na spisku je svemoguća soda bikarbona. Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Mesto gde ste se uboli namažite sapunom i nanesite pastu. Preko stavite zavoj ili hanzaplast i neka odstoji 24h. Kada odvijete zavoj, vrh boce bi trebalo da viri i tada ga lagano izvucite pincetom.

Druga metoda je selotejp. Ovo se preporučuje ako se ubodete na kaktus, pa vam mnoštvo sitnih bodljica završi na prstima, kao i za druge vrste tankih boca kojima vrh viri iznad površine kože. Zalepite parče selotejpa na mesto na kojem se nalaze bodljice i povucite lagano. Ako ostane još neka, ponovite postupak.

Sirće takođe može da vam pomogne prilikom vađenja trnja iz kože. Potopite prst u čašu sirćeta i držite tako do 30 minuta i bocka bi trebalo da sama ispadne. Isto tako možete koristiti i hidrogen 3%.

Od voća i povrća mogu vam poslužiti banane i krompir. Istružite unutrašnju stranu kore banane i obmotajte na ubodeno mesto. Koža će vam omekšati i lagano ćete moći da uklonite trn.
Isecite krompir na listiće i ostavite jedno pola sata, ako je trn ušao dublje, može se ostaviti i preko noći.

.

Zanimljivosti