Naslovna Putovanja Hercegovački dragulj - Trebinje

Hercegovački dragulj - Trebinje

Hercegovački dragulj, hercegovački biser su jedni od popularnih naziva za predivan gradić koji se nalazi na obali reke Trebišnjice. Trebinje se prvi put spominje u X vieku kod Konstantina Porfirogenita pod nazivom Tribunia, koji se kasnije promenio u Travunija.  Naziv grada Trebinje je izveden od latinske reči Tribunus (tribunus militum)što znači jedne veće ili više manjinskih jedinica rimske vojske ili od slovenske reči “Treb” što znači žrtva ili žrtvovati.

Sloboda Mićalović kao prepoznatljiv lik Anđelke:
jedna od najgledanijih serija na prostorima Balkana jeste serija “Ranjeni Orao”, koja je snimljena u Trebinjskom starom gradu. Čuvena Anđelikina kapija je lokalitet koji je najčešće posećen u gradu, kao deo turističke atrakcije. Anđelkina kapija je kuća u kojoj je snimana serija, odnosno sama serija je snimljena u Beogradu, a Kapija je brend prepoznavanja. Turistička organizacija sada želi da je rekonstruiše jer posetioci ne propuštaju priliku da se fotografišu ispred kuće iz svoje omiljene serije.

Kulturna dešavanja? • Najistaknutiji stanovnik grada Trebinja je upravo pesnik Jovan Dučić, a najznačajnija kulturna dešavanja u toku godine su “Dučićeve večeri poezije” gde se skupljaju najznačajnije ličnosti iz sveta poezije i regiona. Tradicionalno je ovaj događaj već poznat širom Evrope, ne samo u regionu.
  Jovan Dučić je poklonio gradu spomenik na Trgu slobode, koji je posvećen žrtvama mladih ljudi koji su obešeni na ovom mestu kada je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda.
  Drugo značajno kuturno dešavanje u gradu Trebinju jeste “Festival festivala” - smotra pobednika sa svih amaterskih festivala pozorišta u regionu. Narodna biblioteka Trebinja poseduje veliki knjižni fond kao i legat Jovana Dučića, u muzeju Hercegovine mogu se videti postavke prikaza načina života u Istočnoj Hercegovini, do slika poznatih autora.

 • “Vidimo se pod Platanima”
  Najpoznatiji deo starog grada Trebinja jesu upravo čuveni "Platani". 
  Drvored ispod koga se nalazi hotel "Platani", a preko puta hotela gradski trg na kome se ovija pijačna razmena.
  Sva dešavanja se prepričavaju ispod "Platana", najlepši ljubavni sastanci se odigravaju upravo ovde, a takođe su "Platani" glavni orijentir za nalaženje po gradu i koordinisanje.
  Garantujemo da nećete promašiti upravo ovaj deo grada tokom posete Trebinju. • Klima:
  Specifičan je sudar mediteranske i kontinentalne klime, jer je od trebinja Duborvnik udaljen samo pola sata vožnje kolima, a do Herceg Novog imate otprilike oko 45 minuta, što i sami građani koriste za beg iz grada tokom vrelih letnjih dana.


  Smeštaj tokom letnje sezone:
  Mnogi turisti, uplaćuju smeštaj za svoje letovanje baš u Trebinju, a onda putuju svaki dan do Dubrovnika kolima, što je vrlo ekonomično i isplativo s obzirom da su cene tokom letnje sezone u Dubrovniku bar 3 x veće u odnosu na cene prenoćišta u Trebinju.

  Hercegovačka Gračanica:
  verna kopija manastira Gračanica na Kosovu, ovaj manastir se nalazi na brdu Crkvina iznad Trebinja. Posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića su preneti iz Amerike u ovaj hram. Posetioci kažu da je najlepši pogled na ceo grad upravo odavde.

  Putevima religije i najslađeg vina:
  Manastir Tvrdoš, nalazi se 4km od Trebinja u selu Tvrdošima. Više puta je bio rušen i obnavljan.  Oštećen je 1667.godine prilikom velikog zemljotresa koji je zadesio Dubrovnik. Obnovljen je 1926.godine. Monasi manastira sa Igumanom uz pomoć priloga , donacije, posadili su nove sorte Hercegovačkog vina. Tvrdoško crno vino čuva se u Hrastovim bačvama starog manastirskog podruma, jedno je od najboljih u klasi vrhunskog vina sa ovih prostora. Takođe u manastiru se pravi i med. Ove proizvode možete kupiti u samom manastiru.

 

iz iste rubrike

Iz iste rubrike

Bajkalsko jezero:
Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?

 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019
 • Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

  Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Kako obići Stuttgart

 • autor:Dragana Santrač
 • jun 2019
 • Iz iste rubrike

  Edinburg, Škotska
 • autor:Marina Vukojičić
 • april 2019
 • Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni je grad Škotske. Smešten je u Lotijan dolini, na južnoj obali reke Fert ov Fort. Prema proceni iz 2013. godine, u gradu je živelo 492.680 stanovnika i drugi je po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova. Edinburg se nalazi u centru veće urbane zone u kojoj živi oko 778.000 stanovnika. Grad Edinburg sa okolinom ima 1.330.480 stanovnika.  

  Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma
 • autor:Vesna Dejanović
 • april 2019
 • Temišvar, treći po veličini grad u Rumuniji nalazi se na reci Begej, a naziv je dobio po reci Tamiš koji je ovuda nekada proticao, da bi kasnije bio pomeren van grada. Nalazi se na nešto malo više od dva sata vožnje od Beograda. Poznat je i pod nazivom Mali Beč zbog značaja, ali i arhitekture i građevina koje svojim izgledom podsećaju na izgled starog Beča i izgrađene su u doba Habsburške monarhije. 

  Bogota, Kolumbija
 • autor:Jelena Bogdanović
 • maj 2019
 • Bogota je glavni grad Kolumbije, sa bojem stanovnika koje se kreće između 6,2 do 8,3 miliona ljudi. Prema zvaničnim podacima popisa iz 2005. godine, zabeleženo je 7321831 osoba. Sam grad se nalazi na 2640 metara nadmorske visine, na planinskoj visoravni u istočnim planinama Anda.  

  “Splavarenje divljim vodama”
 • autor:Marina Vukojičić
 • maj 2019
 • Turistički rafting spada u  klasu 3. Manevri se izvode  u brzoj struji, a potrebna je dobra kontrola čamca u uskim prolazima ili oko grebena. Teže i opasne prepreke kao i nešto veći talasi  mogu biti prisutni, ali se lako mogu izbeći. Na nepreglednim delovima preporučljivo je izviđanje naročito, ako taj deo prolazimo prvi put. Povrede kod plivača su retke, a samospašavanje lako.