Naslovna Zanimljivosti Muzeul Consumatorului Comunist - Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma

Muzeul Consumatorului Comunist - Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma

 

Temišvar, treći po veličini grad u Rumuniji nalazi se na reci Begej, a naziv je dobio po reci Tamiš koji je ovuda nekada proticao, da bi kasnije bio pomeren van grada. Nalazi se na nešto malo više od dva sata vožnje od Beograda. 
Poznat je i pod nazivom Mali Beč zbog značaja, ali i arhitekture i građevina koje svojim izgledom podsećaju na izgled starog Beča i izgrađene su u doba Habsburške monarhije.

Mnoge turističke agencije organizuju izlete u Temišvar i pri tom se obilaze znamenitosti većini poznate iz istorije kao što su Trg Ujedinjenja gde se nalaze Srpska Pravoslavna Saborna crkva, rimokatolička katedrala,  zatim Park ruža, Julius tržni centar u kojem se nalazi mnoštvo prodavnica, kafea i restorana brze hrane. 

Temišvar krije i jedan muzej koji nije u planu zvaničnih obilazaka. 

To je Muzeul Consumatorului Comunist – Muzej potrošačkih stvari iz doba komunizma. 

Iako se nalazi blizu samog centra grada, malo je verovatno da ćete na njega naići u šetnji gradom jer je skriven i uvučen. Nalazi se u staroj kući, a ulazi se stepeništem kojim prvo kročite u kafić i koji takođe ukrašen interijer stvarima iz doba komunizma koje su Rumuni mogli da kupe u zemlji sve do 1989.godine i oslobođenja od komunističkog režima porodice Čaušesku. 

Nama, koji smo živeli u doba SFRJ izgledaće kao da smo ušli u vremeplov i vratili s nekoliko decenija unazad. Naći ćemo gomilu stvari koju i danas imamo u kući ili zaturene, na tavanu ili podrumu.  Ako ste rođeni posle ovog perioda, biće vam interesantno da vidite kako se zemlja menjala i razvijala tokom decenija, do današnjih dana

Na gornjem spratu gde se nalazi kafić Scart Loc Lejer gde možete popiti kafu i druga alkoholna i bezalkoholna pića. Interijer je autentičan, mešavina ručno rađenih goblena, slika, fotografija i udarničkih postera koji koji veličaju radnika, partiju i jednakost. Preko puta šanka se nalazi zid na kojem su mnogobrojni posetioci ostavili svoje poruke, imena i datume posete. 

Iz ove prostorije se ulazi u dvorište u kojem je interesantna bašta sa desetak stolova i malim vrtom. Atmosfera je vrlo opuštena, zaposleni su predusretljvi i raspoloženi da popričaju. Ovde se okupljaju uglavnom mlađi ljudi i muzika je alternativnija.  
Muzej se nalazi u podrumu. To je privatna kolekcija vlasnika. 

Ulaz je besplatan, a ako želite možete ostaviti donaciju. 


Muzej nije veliki, ali je prepun raznoraznih sitnica i nameštaja. Ulaz je besplatan, domaćini će vas odvesti i dole i ostaviti da slobodno razgledate sobe koje su organizovane kao hodnik, kuhinja, dnevna i dečija soba, tipičan stan jedne rumunske porodice iz tog vremena. 
Na policama i ormarima ćete videti različite proizvode koje su Rumuni mogli da kupuju u svojoj zemlji do 1989.godine od kuhinjskog posuđa, preko ukrasnih figura, ploča, igračaka, dokumenata, slika, obuće odeće, elektronskih uređaja. 

Adresa: Strada Arhitect Laszlo Szekely 1, Timisoara
Radno vreme: 10 – 23h

 

Preporuka je da pažljivo pregledate sve. Svaki predmet je dozvoljeno da pipnete i da ga slikate, kao i da se sami slikate u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Domaćini vas neće požurivati i nadgledati i imate slobodu da se. Zadržite koliko želite. 

Sigurna sam da, iako niste živeli u Rumuniji, će vas poseta ovom muzeju raznežiti i navesti na razmišljanje o nekim prošlim vremenima, kojih se, kako god bilo, sećamo sa setom, pogotovo ako ste tada bili dete. 

Setićete se da ste imali istu šolju za mleko, lenjir, pernicu, isti usisivač, da je mama imala baš takve figurice na heklanom miljeu u dnevnoj sobi. Ovi mlađi, milenijalci, koji ne veruju da je tako bilo, jer nije bilo na internetu, neka prekopaju ormane i podrume svojih baka i dedova i naći će delić delić prošlosti. 

iz iste rubrike