Naslovna Film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile – Ted Bandi 2019 iz drugog ugla

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile – Ted Bandi 2019 iz drugog ugla


Da ništa ne znamo o Ted Bandiju ili još bolje, da od starta ne znamo koga glumi Zak Efron, ovaj film bi imao potencijal da bude odličan triler, sa sjajnim obrtom i završetkom filma. A kako znamo o kome je reč, ulogu bi, da se ja pitam, poverila Rajan Goslingu i pun pogodak, što se mene tiče!


Šalu na stranu, film je još pre početka snimanja imao problema sa kritičarima i kojekakvim političko korektnim likovima, jer „želi da jednog od najozloglašenijih serijskih ubica predstavi u pozitivnom svetlu, kao velikog, harizmatičnog zavodnika prema kome će publika osetiti sažaljenje.“
Ako i vi mislite slično, Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, nikako nije za vas.


Film je rađen po knjizi Bandijeve dugogodišnje partnerke Elizabeth Kloepfer (pod pseudonimom Elizabeth Kendall) - The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy, koju glumi Lili Kolins.


Otprilike prva polovina i jeste snimana iz njenog ugla, gde mlada samohrana majka, Liz, upoznaje Teda, zgodnog, kulturnog studenta Prava i zaljubljuje se u njega.

Naravno, kasnije se radnja filma premešta u zatvorske ćelije i sudnice i scene gde Bandi vodi glavnu reč, smeška se i uživa na pozornici na koju je postavljen. Pokazuje svo svoje umeće i znanje kao pravnik, ali i inteligenciju koja je neosporna.


Pretpostavljam da je ovim kadrovima režiser želeo da prikaže koliko jedan čovek bolesnog uma može delovati toliko normalno i kako jedan teški manipulator može uveriti ljude, svojom elokventošću i šarmom, da je potpuno nevin. Isto tako, da serijske ubice nisu samo ludaci kojih se plašimo na ulici, već da to mogu biti naši poznanici, kolege pa i neko naš, iz porodice za koga mislimo da ga odlično poznajemo.

Pa tako, kako je suđenje bilo otvoreno za javnost, on dobija aplauze, podršku bukvalno svojih fanova, među kojima su uglavnom mlade, lepe devojke – slične onima koje je šarmer zapravo surovo mučio i ubijao.


Ubistva koje je počinio i njegove žrtve skoro da se ne spominju u filmu. Mislim da je takvim potezom režiser želeo da pokaže koliko su njegove obožavateljke, verujući  da je nevin, odbacivale i pomisao da se tako nešto uopšte i desilo ili da njihov Bandi u to nikako nije mogao biti umešan.

Slično se ponašala i Liz, koja je sa njim živela i protraćila dobar deo svog života lomeći se da li je on zaista ubica ili nevino optuženi.


Pa tako dok gledamo poslednje kadrove filma, odvija se scena koja nam lupi taaakvu šamarčinu za svaku trunku empatije, sažaljenja sa ovim monstrumom – onu gde joj Bandi priznaje krivicu.
Iako ste unapred znali šta će se dogoditi, ova scena je morala da vas pomeri ili je to bar način na koji je ona urađena, a odstupa (malo i zanemarljivo) od onoga kako se zapravo u stvarnosti odigrala.

Film svakako nije remek delo, ali pored silnih dokumentaraca i filmova o Ted Bandiju je pravo osveženje kad je ovaj bolestan um u pitanju.

Iz iste rubrike