Ostrvo Puket – Tajland

 

Ostrvo Puket je jedna od najboljih destinacija na svetu, sa plažama od finog belo žutog peska, pod palmama, kristalno čistim morem i živopisnim gradovima.
Nalazi se na  jugu Tajlanda i okružuje ga Andamansko more.  Još u ranim danima regionalne pomorske trgovine, bilo je važna strateška luka kao i stecište trgovaca iz Indije, Persije, Burme, Kine.


Kako doći do ostrva?
Cena avio karte je oko 850EUR.
Viza se dobija preko agencije i košta oko 35EUR. Dobijate je u roku od nekoliko dana, u mom slučaju je bilo odmah sutradan.
Čim sletite na aerodrome u Bankoku, pre nego što zaustavite taksi promenite novac na aerodromu. U samoj zgradi aerodroma sidjete jedan nivo ispod i potražite menjačnice.  Jedan tajlandski baht iznosi oko 3.40 srpskih dinara.
Pri odlasku, na aerodrom (ima ih dva) iz Bankoka, krenite bar tri sata pre poletanja.
Na medjugradskim letovima BankokAir-a dozvoljena je težina ručnog prtljaga do 5kg.


Klima:
Puket ima tropsku monsunsku klimu. Topao je tokom cele godine, ali je najtopliji od aprila do maja i od septembra do oktobra. Septembarsko-oktobarski period je takođe najteži zahvaljujući jugozapadnom monsunu. Jake kiše u septembru i oktobru mogu izazvati manje smetnje turistima. Međutim, retko loše vreme potraje duže od par dana.

Plaže:

Puket ima više od trideset prekrasnih plaža koje možete izabrati. Od njih odvajamo Patong plažu, Kata, Karon i Kamala koje su najpopularnije.
Kata plaža, dugačka samo 500 metara, je naš izbor, jer je lepša i mirnija od Patonga a opet ima veliku ponudu kafića i restorana. Sama plaža je prilično velika a suncobrane sa ležaljkama, možete iznajmiti ili na krajnjem levom delu plaže - prema Kata Noi ili na krajnjem desnom delu plaže - prema Karon-u. Cena dve ležaljke sa suncobranom je 200 bahta – oko 680 dinara.


Hrana:
Na ostrvu imate veliki broj restorana koji odgovaraju svakom ukusu i služi se evropska i azijska hrana. Raznovrsnost jela i doživljaja je jedna od glavnih atrakcija ostrva. Možete doručkovati u hotelu, ručati na lokalnom štandu i večerati uz fina vina u sofisticiranom klimatizovanom restoranu. Svakom po želji i ukusu. Dok je tajlandska hrana svetski poznata po svojim egzotičnim ukusima i svežim sastojcima, Puket je poznat po morskim plodovima i ne morate da potrošite mnogo da biste uživali u najrazličitijim jelima. Recimo, zavisno od toga šta naručite, primera radi supu, jelo ili piće, to će vas koštati po osobi od 350 do 500 bahta.
Izleti:

Pored obilaska fantastičnih atrakcija najvećeg ostrva Tajlanda, možete se uputiti na uzbudljiv izlet gliserom do mnogih obližnjih tropskih rajeva, uključujući i čuveno ostrvo Phi Phi, ili uživati u mirnom krstarenju oko mističnog zaliva Phang Nga.
Mi smo uzeli Phi-Phi turu u koju je uključen snorkling i kupanje na ostrvcetu - Maja bay, ručak, Plava laguna i Plaža majmuna. Ceo aranžman košta oko 1500 bahta.
Plaža MAYA BAY ili Koh Phi Phi – Phi Phi Le, je postala popularna, nakon što je na njoj snimljen istoimeni film ,,Plaža’’ sa Leonardom di Kapiriom.

Iz iste rubrike