Naslovna Zanimljivosti Da li su naučnici već na putu da zaustave starenje?

Da li su naučnici već na putu da zaustave starenje?

 

Prema istraživanju “Orbis Research” kompanije, potrošači su u prethodnoj godini potrošili 43 milijarde dolara na proizvode protiv starenja - od krema protiv bora od mlečnih kiselina do tableta kolagena u obliku peptida kao i tableta sa antioksidansom koenzimom Q10.

 

Istraživanje Pitchbook-a procenjuje da je u američke kompanije za borbu protiv starenja uloženo 559 miliona dolara u 2017.godine.
Ovo uključuje BioTime kompaniju sa sedištem u Kaliforniji, koji razvija tehnologiju koristeći embrionalne matične ćelije za obnovu ćelijskih i tkivnih funkcija; kompaniju CohBar koja radi na uređivanju mitohondrijskog genoma odvojenog od ostatka DNK koji se nalazi unutar hiljada mitohondrija u našim ćelijama - za regulisanje metabolizma i ćelijsku smrt; i Google-ova sestrinsku kompaniju Calico, koja ima budžet u iznosu od 2,5 milijardi dolara za istraživanje rešenja za bolesti povezane sa starenjem.

 

„Svi traže čarobnu pilulu koja će izlečiti starenje“, objašnjava Richard Siow, koji je vodio istraživanje starenja na King’s Koledžu u Londonu.
„Istina je da su promene načina života i ishrane najrealniji način da produžite svoj život. Ne možete ih samo usvojiti vaspitanjem. Morate početi u mladosti. "

 

Na čemu se trenutno radi?

 

Suplementi Elysium Healtha sadrže hemijsku supstancu nikotinamid ribozida - oblik vitamina B, koji se pretvara u enzim zvan nikotinamid adenin dinukleotid fosfat, ili NAD +, koenzim prisutan u svim živim ćelijama koji ima ulogu u metabolizmu, starenju ćelije i zaštiti nervnih ćelija. Nivoi NAD + vremenom se značajno smanjuju.
Neke studije sugerišu da lek uzrokuje da stariji miševi izgledaju i deluju mlađe i mogu da smanje bolesti povezane sa godinama.
Do sada nije bilo konačnih ispitivanja na ljudima, ali postoje najmanje dvadeset i jedno  ispitivanje koje je u toku.

 

Istraživač Kenny Wilson posmatra voćne muve na Buck institutu za istraživanje starenja, najstarijoj svetskoj nezavisnoj istraživačkoj laboratoriji protiv starenja, osnovanoj 1999. godine u mestu Novato, u Kaliforniji.
Radeći sa voćnim mušicama, naučnici instituta identifikovali su gen FOXO, koji pomaže mladima da se prilagode na promene ishrane kod dijeta, ali narušava metabolizam starijih - i kod voćnih muva i kod ljudi. Rad na genu može nam pomoći da objasnimo zašto redukcija ishrane produžava životni vek kod nekoliko vrsta, uključujući i ljude.

 

Ruski transhumanista Alexey Samykin stoji ispred dva kontejnera u kojima se čuvaju smrznuta tela u jednom od dva objekta u Moskvi KrioRus.
Samykin planira da bude budući stanovnik ove komore - dok su osnivač PayPala Peter Thiel  i računarski genije Ray Kurzweil smešteni u slične američke centre. Otkad se stvorio urbani mit da je mozak Walt Disney kriogenski smrznut u nadi da će ga jednog dana moći ponovo oživeti, ideje koje stoje iza krionika stekle su popularnost koliko i naučna odobravanja.

 

Laboratorijski tehničar Steve Hoyland radi u britanskoj prodavnici DNA biobanke, u Stockportu - jednom od mnogih bio-repozitorija širom sveta, čuvajući biološke uzorke za upotrebu u istraživanjima, posebno u genomici (nauka koja se izučava strukturu i organizaciju genoma). Studiju o biobanci u Velikoj Britaniji prati 500.000 volontera (starijih od 40 do 69 godina kada su se upisali 2006.) tokom najmanje 30 godina.
Slični projekti su utvrdili povezanost roditeljske dugovečnosti i dečijeg rizika od bolesti povezanih sa godinama; opisane su mikro-strukturne promene starenja mozga; pokazalo se da struktura hromozoma utiče na životni vek i identifikovani su geni koji utiču na starenje.

 

Japan je prvu krio-saunu otvorio krajem 1970-ih godina. Sada je Klinika Cryomed u Tokiju jedna od stotina privatnih klinika širom sveta koje nude krioterapiju.
Inspirirani ledenim pakovanjima postavljenim na natečeno tkivo da bi smanjili upalu, i kriohirurškim zahvatima - postavljanjem ekstremne hladnoće za uništavanje tumora ili obolelih tkiva - krio-sauna obično uključuje trominutnu kupku u tečnom azotu, stvarajući temperaturu ispod -100 ° C . Namera je ubrzati metabolizam, ojačati imuni sistem i usporiti starenje tkiva.

 

Hocatt Ozone sauna, koju je osmislio južnoafrički inženjer André Smith, sa sedištem u Guangzhou, nudi hipertermičku transdermalnu terapiju ozonskom ugljenom kiselinom, ispiranje parom bogatom ugljen-dioksidom u kabinu turskog kupatila da bi se otvorile pore, pre nego što poplavi komoru ultraljubičasto svetlo i ozon, alotrop molekula kiseonika.
Ozon ima dugu istoriju kao anti-upalni regulator i pojačivač je imunog sistema. Istraživanja pokazuju da može imati svojstva protiv starenja smanjujući slobodne radikale u ćelijskim mitohondrijama.

 

Skladište miševa na Leibniz-Fritz Lipmann Institutu u Jeni, prvom nemačkom centru za proučavanje dugovečnosti, igralo je ključnu ulogu u identifikaciji genskog prekidača zajedničkog za miševe i ljude koji mogu proizvesti protein koji oštećuje metabolizam i starenje. Osnovna istraživanja u institutu (na miševima i ribama) fokusirana su na starenje matičnih ćelija - osnovnih, nespecijalizovanih ćelija prisutnih u telu, koje čuvaju organe i tkiva, ali vremenom opadaju.

 

Zanimljivosti