Naslovna Ugostiteljstvo STARA VODENICA - za odmor od svakodnevnice

Još malo o Siciliji

Sicilijanska sela
Definitivno ono po čemu imamo prvu asocijaciju jeste upravo film “Kum” koji je sniman na Siciliji. Možete prošetati kroz scene kultnog filma, posetiti Corleoneovu kuću. Iako postoji mesto Corleone na samom ostrvu, film je sniman na drugim mestima jer je gradić postao previše urban za vreme u kome bi trebalo da se odvija radnja filma. Takođe obavezno posetite crkvu San Nicolo, gde Majkl iz pomenutog filma stupa u brak sa svojom prelepom verenicom Apolonijom. Proživite duh koji je fenomenalni F.F.Copola uspeo da stavi na filmsko platno. Legendarna scena prosidbe se odigrala u baru “Viteli”.

 

Vulkan Etna
Etna predstavlja aktivni vulkan u Italiji, a područje oko samog vulkana jeste naseljeno upravo zbog plodnog zemljišta. Ovo je ujedno najveći aktivni vulkan u Evropi, a kroz istoriju je ostavio mnoge posledice svojom erupcijom. Najjača erupcija se dogodila 1669 godine , trajala je par meseci. Za izlet preko neke od turističkih agencija je potrebno odvojiti u proseku oko 40 €, a kao obuću preporučuju patike sa malo debljim đonom. Meštani kažu da su povremeni mali tektonski poremećaji prizor kao iz bajke. Vulkan Etna, najveći od tri italijanska aktivna vulkana ponovo je počeo da izbacuje pepeo i lavu, u junu ovde godine, ali zvaničnici navode da se to događa na vrhu i ne predstavlja opasnost za ljude i gradove.


Monreale
Predivna katedrala ukrašena vizantijskim mozaicima, u kojoj su se venčavali članovi normanskih kraljevskih porodica. Ova čuvena katedrala datira još iz 12.veka, a nalazi se u blizini fenomenalnog grada Palerma. Mnogi istoričari umetnosti tvrde da ova katedeala upravo zbog svog izgleda I tradicije može zauzeti prve redove evropske istorije umetnosti. Obavezno obiđite.