Naslovna Putovanja Soko Banja – "dodješ star, odeš mlad"

Soko Banja:
"dodješ star, odeš mlad"

 

Svi ste čuli za soko Banju, a neki su i bili. Takvi su obično više puta bili!
Divno mestašce smešteno na jugo - istoku zemlje. Od Beograda udaljeno 230 km nekih 3-4 sata vožnje. Put izuzetno lagan. 
Smeštena je u kotlini i okružena planinama sa severa (Rtanj) i juga (Ozren, Leskovik i Devica) zatim između moravske doline na zapadu i timočke na istoku  čime se formira svojevrsna mikro - klima.

Vreme izuzetno prijatno tokom letnjih meseci - kao potpuno druga dimenzija u kojoj se odmarate i relaksirate na potpuno neopterećujući način. Teško da može da vam bude dosadno u ovoj bajci.
Sve vrvi od života, veliki je broj dece, jer ova banja poseduje hamam gde se prirodno možete inhalirati kao i nekoliko odmarališta sa parkovima za decu u borovim šumama.Gradić poseduje nekoliko termalnih bazena sa vodama obogaćenim oligoelementima, aqua park i bazene zatvorenog tipa tako da, čak i ako vas vreme ne posluži, neće vam biti dosadno.
Na svakom koraku imate izvore pitke i hladne vode. Meštani su izuzetno ljubazni i prijatni. Od centra vodi vas nekoliko različitih puteva sa usponima tako da možete u šetnju svaki dan na drugu stranu, a uz put ćete imati i gde da se odmarate i naravno dobro osvežite, lepo ručate sveže upecanu pastrmku, na primer, a pustiće vas i da je sami upecate.

Smeštajni kapacitet je prilagodjen svačijim zahtevima. Ja sam se opredelila za privatan smeštaj u okviru koga imate i fizioterapeuta koji je ’’pet frendly’’, a domaćini su ’’people and pet frendly’’ i pri tom na samo 100 metara od aqua parka. Mada verujte to i nije bitno jer sve vam je blizu u Soko Banji.

Šta posetiti u Soko Banji?

 • Obavezno treba posetiti vodopad ’’Ripaljka’’.
  Krenete na Ozren, ali kod putokaza nastavite pravo i za 2km stižete na ovo magično mesto.
  Vodopad reke Gradišnice se sastoji od  većeg broja kaskada oko 40metara. Veliki vodopad je visine od 10-15 metara. • Hrana?
  Naravno izbor restorana i kafića je sasvim solidan, a izbor jela od tradicionalnih do mediteranskih.
  Ja sam se bazirala na restoran sa autetntičnim enterijerom prijatnim konobarima i orkestrom tamburaša da upotpuni celu sliku.
  Namernice sve sa tog klimata mamiće vas neodoljivim mirisom i ukusom.
  Cene su sasvim pristupačne.
  Recimo dnevni meni kuvanih jela (obično vam izdeklemuju 7-10) je 300rsd.

  Pijace?
  Ja uživam u poseti pijaca gde god da idem. Užitak boja i mirisa, vrvu lokalnog stanovništva, i svu tu razigranost - prosto mi ulepša jutro.

  I dok su u Beogradu besnele bujice i lile kiše ja sam šetala okolnim krajoikom na divnom sunčanom danu.

 

iz iste rubrike

Još malo o Soko Banji

U neposrednoj blizini na nekih 5 km, posle česme Miloša Obrenovića lokalno poznate kao Trebičke česme, nalazi se Jošanica gde su vam na raspolaganju izvori Gvoždje 1 i 2 kao i Sumporna voda i peloid-lekovito blato.
Ovaj deo na žalost je zapušten o njemu koliko je moguće brinu okolni meštani, ali kao mini izlet nije loše ni to videti i napuniti flašu vode.

Bovansko jezero

Ako se jos malo provozate imaćete priliku da uživate u Bovanskom jezeru koje je 8km dugačko i zaista ostavlja bez daha.


Drevni soko Gradje takodje nešto što morate videti. Mogla bih da vam pišem još ali ostaviću nešto da biste imali sa čime da se iznenadite, jer mojih 5 dana je bilo ispunjeno u potpunosti.
Eto, nadam se da sam vam malo dočarala Soko Banju.


Iz iste rubrike

Bajkalsko jezero:
Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?

 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019
 • Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

  Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Trebinje: hercegovački biser

 • autor:Marina Vukojičić
 • jun 2019