e po

Dan žalosti u Šri LankiNa dan katoličkog Uskrsa, u Šri Lanki posle osam napada na crkve i škole, ubijeno je najmanje 290 osoba, od kojih su 39 stranci, dok je više od 500 ranjenih.

Vlada Šri Lanke je proglasila policijski čas koji će trajati od 18 sati do 6 sati ujutro i izdala naređenje građanima i turistima da krenu prema svojim kućama i hotelima, i da ne izlaze na ulicu.


Šri Lanka je u građanskom ratu poslednjih dvadeset šest godina. Za napad na katolički Uskrs - crkvu Svetog Antonija u Kolombu, zatim Svetog Sebastijana u Negombu i crkvu u mestu Batikaloa u Istočnoj Provinciji, odgovorna je ekstemistička grupa National Thowheed Jamath, saznaje se iz saopštenja vlade Šri Lanke.
Meta napada bile su tri crkve, tri lukusuzna hotela u prestonici Kolombu i jedna manji hotel u pregrađu.

"Osam eksplozija u jednom danu", rekao je Sydney Fernando, koji je pomogao da se spasu preživeli i prikupe tela iz Svetog Antonija u Kolombu.
"Rat nikada nije bio ovakav, toliko života u jednom danu, i na svetim mestima - ovo je prvi put u istoriji Šri Lanke za koju znam."


Ni juče, situacija nije bila mirna.
Policija je dobila prijavu mesta u kome je nadjeno sumnjivo vozilo. Zaplenjen je i kombi za koji se veruje da je korišćen za prevoz bombi. Uhapšen je mladić u zelenoj majici. Nekoliko minuta kasnije, odjeknula je eksplozija u ulici.
Nova eksplozija dogodila se juče u crkvi u Kolumbu, glavnom gradu Šri Lanke. Do eksplozije je došlo dok su specijalne ekipe pokušavale da detoniraju bombu. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Trinaest osoba je uhapšeno tokom dana nakon racija koje su pripadnici policije Šri Lanke proveli u predgrađu glavnog grada.
Policija je juče pronašla i 87 detonatora za bombe na glavnoj autobuskoj stanici u Kolumbu.

"Četrnaest dana pre incidenata, bili smo obavešteni o mogućnosti napada ", izjavio je ministar zdravlja Rajitha Senaratne
na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kolombu, dan nakon bombaških napadai. On je dodao da su imena nekih od osumnjičenih davana vlastima ranije ovog meseca.
„Devetog aprila, šef državne obaveštajne službe dostavio je upozorenje."

U Šri Lanki će danas biti obeležen dan žalosti, saopšteno je iz kancelarije predsednika države Maitripale Sirisene.Foto: Anadolu Agency


Vlasnik ASOS-a i najveći danski milijarder Anders Holch Povlsen je objavio da je troje njegove dece ubijeno u terorističkom napadu na Šri Lanki tokom Uskrsa.


Foto: Athit Perawongmetha/Reuters

 

komentari
  1. 22 apr 2019
    Teodora

    Sajt je fenomenalan. Volim da vas citam

ostavi komentar