Naslovna Putovanja Dobrodošli na Siciliju - Benvenuti in Sicilia"

Dobrodošli na Siciliju:
"Benvenuti in Sicilia"

 

Sicilija je najveće italijansko ostrvo u sredozemnom moru, tako da opcije za posetu mogu biti gotovo beskrajne.
Italija je zemlja koja se može pohvaliti brojnim zanimljivim arheološkim lokalitetima, popularnim plažama, a Sicilija nudi celogodišnju atrakciju zahvaljujući savršenom spoju blage klime, istorije, dobre kuhinje, živahnog noćnog života i, pre svega, tople atmosfere.

Evo i ideja šta da obidjete na Siciliji.


Sirakuza i ostrvo Ortigia

Siracusa je zapanjujući grad na jugoistočnom delu ostrva i glavni je grad provincije Sirakuza.
Istorijsko područje grada je odvojeno od modernog grada i nalazi se na ostrvu Ortigia što na grčkom znači ”prepelica“, zbog obilja ptica na ovom ostrvu u davna vremena.
Samo ostrvo Ortigia se može podeliti na dva različita područja: ostrvo Ortigia, koji je s kopnom povezan kratkim pešačkim mostom i glavnim gradom Sirakuze.
Bio je to nekada i najznačajniji grčki grad pa možete uživati u drevnim izletištima dok obilazite arheološko područje koje obiluje spomenicima, hramovima, pozorištima, amfiteatrima i nekropolama.
Ovaj grad je naveden od strane UNESCO-a kao svetska baština zajedno sa ”Necropolis of Pantalica”. U centralnom delu, sam grad ima oko 125.000 stanovnika.
Ortigia, takođe poznata kao Citta Vecchia (Stari Grad), je prijatno mesto za šetnje, a veliki deo ostrvskog šarma leži i u lutanju uskim srednjovekovnim ulicama.


Taormina
Mali grad na istočnoj obali Sicilije, Taormina je jedno od najposećenijih turističkih odredišta u Italiji. Smešten na brdašcu postavljenom na 250m iznad mora, Taormina se nalazi na pola puta između Mesine i Katanije, što je dobra tačka za dnevne izlete u istočnoj Siciliji.
Istorija Taormine datira još iz 4. veka nove ere, a njena lepota se uglavnom ostvaruje prisustvom važnih spomenika i istorijskih lepota kao što je grčko pozorište, pozornica mnogih koncerata i kulturnih aktivnosti. Među najinteresantnijim stvarima koje treba posetiti oko Taormine, posebno treba izdvojiti Giardini Nakos, Isola Bella i Mazzaro. Do Giardini Naksosa možete doći žičarom, a sa tog spusta imate jednu od najlepših panorama na ostrvu.

 

Najjužnije ostrvo u Italiji - Lampeduza i Rabbit beach na Pelagijskim ostrvima
Smešten u Sredozemnom moru između Malte i Tunisa, Lampeduza je najveće Pelagijsko ostrvo, odnosno ostrvska grupa koja uključuje ostrvce Linosa i Lampione, i geografski je deo afričkog kontinenta.
Smešten na južnom delu ostrva Lampedusa, u prirodnom parku, nalazi se Spiaggia dei Conigli koji je 2013. godine proglašen najboljom svetskom plažom po putničkom sajtu TripAdvisor. Odlikuje se finim belim peskom, kristalno čistim morem i plitkim morskim dnom. Ispred plaže se nalazi istoimeno ostrvo, koji se nažalost ne može posetiti: njegov pristup se prati 24/7 kako bi se zaštitile kornjače koje polažu jaja na plaži.

iz iste rubrike

Još malo o Siciliji

Sicilijanska sela
Definitivno ono po čemu imamo prvu asocijaciju jeste upravo film “Kum” koji je sniman na Siciliji. Možete prošetati kroz scene kultnog filma, posetiti Corleoneovu kuću. Iako postoji mesto Corleone na samom ostrvu, film je sniman na drugim mestima jer je gradić postao previše urban za vreme u kome bi trebalo da se odvija radnja filma. Takođe obavezno posetite crkvu San Nicolo, gde Majkl iz pomenutog filma stupa u brak sa svojom prelepom verenicom Apolonijom. Proživite duh koji je fenomenalni F.F.Copola uspeo da stavi na filmsko platno. Legendarna scena prosidbe se odigrala u baru “Viteli”.

 

Vulkan Etna
Etna predstavlja aktivni vulkan u Italiji, a područje oko samog vulkana jeste naseljeno upravo zbog plodnog zemljišta. Ovo je ujedno najveći aktivni vulkan u Evropi, a kroz istoriju je ostavio mnoge posledice svojom erupcijom. Najjača erupcija se dogodila 1669 godine , trajala je par meseci. Za izlet preko neke od turističkih agencija je potrebno odvojiti u proseku oko 40 €, a kao obuću preporučuju patike sa malo debljim đonom. Meštani kažu da su povremeni mali tektonski poremećaji prizor kao iz bajke. Vulkan Etna, najveći od tri italijanska aktivna vulkana ponovo je počeo da izbacuje pepeo i lavu, u junu ovde godine, ali zvaničnici navode da se to događa na vrhu i ne predstavlja opasnost za ljude i gradove.


Monreale
Predivna katedrala ukrašena vizantijskim mozaicima, u kojoj su se venčavali članovi normanskih kraljevskih porodica. Ova čuvena katedrala datira još iz 12.veka, a nalazi se u blizini fenomenalnog grada Palerma. Mnogi istoričari umetnosti tvrde da ova katedeala upravo zbog svog izgleda I tradicije može zauzeti prve redove evropske istorije umetnosti. Obavezno obiđite.