Naslovna Zanimljivosti SAVETI ZA PREŽIVLJAVANJE PRVOG DANA NA POSLU POSLE ODMORA

SAVETI ZA PREŽIVLJAVANJE PRVOG DANA NA POSLU POSLE ODMORA


Za vama je fenomenalan odmor, a ispred vas novi radni dan i povratak u realnost. Treba ponovo ustati u 6 ujutru, srediti se, ući u prepun autobus u kojem ne radi klima i naravno nemate gde da sednete.
Oblačite tanku letnju haljinu da istaknete boju koju ste dobili na odmoru, malo bronzera da istakne preplanulost, ne treba vam šminka. Noge vas pomalo bole jer nije prijatno iz papuča i japanki ući u zatvorene sandale. Dok se vozite, prisećate se lepih trenutaka, blago se smešite i obećavate sebi da ćete uskoro sve to ponoviti čim pre.
U realnost vas definitivno vraća kada zakoračite u sivu i hladnu zgradu. Još niste ni seli, a telefoni počinju da zvone, otvarate mejlboks, a u njemu stotine nepročitanih mejlova, pola s oznakom „hitno“.
Kolege prilaze da se pozdrave, traže slike, hvale vaš izgled, telefon i dalje zvoni besomučno. Počinje da vas hvata panika jer ne znate kako i odakle početi.
Želite da pobegnete, pa makar i kući od svog tog haosa, a slika one divne plaže i pesak, koji su do tad bili u vašoj glavi prska kao balon od sapunice.

Postoji nekoliko trikova kako ublažiti ili potpuno izbeći gubljenje glave prvih dana na poslu.
Organizujte povratak s odmora tako da imate bar jedan dan pred polazak na posao slobodan da biste sredili utiske, raspakovali se, odmorili posle puta i napravili plan za naredni period.
Na posao ponesite neku sitnicu sa putovanja bilo da je komad nakita, kamen ili školjka s plaže ili na desktop ekrana stavite najlepšu sliku s putovanja.
Snimite muziku koja vas opušta i stavite slušalice na uši, tako ćete sprečiti kolege da vam prilaze, zapitkuju i unose dodatnu nervozu kad i onako ne znate šta ćete pre. Za njih odvojite vreme na pauzi za kafu gde ćete se ispričati, ne dozvolite da vas prekidaju.
Prelistajte mejlove i beleške i odredite prioritete. Nije baš sve tako hitno, to znate i sami, a verovatno su vam saradnici ostavili na stolu ono šta prvo treba da uradite. Ako nisu, postarajte se da sledeći put, pre odlaska na odmor zadužite nekoga da vam pribeleži prioritete.
Organizujte nešto posle posla s prijateljima kao na primer ručak u omiljenom restoranu ili popodne za koktele u kafiću, imaćete utisak da se odmor produžio za još neki dan ako ne trčite posle posla pravo kući gde vas čeka hiljadu obaveza i ona stara rutina.
Ako baš niko nije raspoložen za viđanje idite sami negde, naručite hladnu moku sa šlagom i uživajte. Tih pola sata vam niko od ukućana neće zameriti.

.

.

Zanimljivosti