Rafting 2019.

A day in New York

Rafting, sa engleskog jezika bukvalno prevedeno kao “splavarenje divljim vodama” je definitivno najlepši spoj prirode, punih pluća i adrenalina. Rafting je podeljen u šest grupa ("klasa") prema težini:
Klasa 1: Mirna reka sa sporim tokom.
Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, ali još uvek ne opasan rafting.
Klasa 3: Brzaci, mali talasi, manji vodopadi, ali bez većih opasnosti.
Klasa 4: Brzaci, veći talasi, stene, veći vodopadi ili padovi, potrebna koncentracjJa i veća brzina reagovanja. Samo za iskusnije raftere.
Klasa 5: Brzaci, veliki talasi, stene, veliki vodopadi, potrebno izuzetno precizno i koncentrisano upravljanje. Krajnja klasa takmičarskog raftinga.
Klasa 6: Brzaci, ogromni talasi, velike i izuzetno opasne stene i hridi, brojne zamke i padovi, potrebno izuzetno vešto upravljanje raftom bez greške. Ova klasa je izuzetno opasna i česti su smrtni slučajevi.

Turistički rafting spada u  klasu 3. Manevri se izvode  u brzoj struji, a potrebna je dobra kontrola čamca u uskim prolazima ili oko grebena. Teže i opasne prepreke kao i nešto veći talasi  mogu biti prisutni, ali se lako mogu izbeći. Na nepreglednim delovima preporučljivo je izviđanje naročito, ako taj deo prolazimo prvi put. Povrede kod plivača su retke, a samospašavanje lako.
U našem području, okolini najpoznatiji i najpopularniji je kanjon reke Tare, koji se sastoji od dva nacionalna parka: nacionalni park Sutjeska i nacionalni park Durmitor. Sa zvaničnog sajta smo preuzeli ponudu Rafting Centra.

Takozvani stepen težine vode na rafting skali za Taru se kreće od trećeg do petog stepena, zavisno od godišnjeg doba, vodostaja... što znači da se na rafting niz vode Tare nikada ne ide bez profesionalnog skipera i kompletne opreme. Sezona raftinga na Tari traje tokom čitave godine. Stepen težine vode raste početkom godine, dostiže svoj maksimum obično u martu i aprilu mesecu kad je ujedno i najveći vodostaj, a zatim proporcionalno sa vodostajem opada do kraja leta.

Najčešće postavljeno pitanje je KADA JE TARA NAJLEPŠA ZA RAFTING?
Odgovor na ovo pitanje je: UVEK!
Najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna, ali sa opadanjem vodostaja u julu, avgustu i septembru nestaju neki, ali se pojavljuju novi bukovi i atraktivni brzaci koji se ne primećuju dok je voda visoka, tako da Tara nudi uviek nešto novo pa često kažemo da nikada dva puta ne možemo proći istom rekom.

 

U svetu
Zimbabve – Zambezi reka, Viktorijini vodopadi
Dejvid Livingston, 1855. godine nazvao ih je Viktorijini, u čast engleske kraljice Viktorije, iako su lokalnim stanovnicima do tada bili poznati kao “Dim koji grmi”. Najčešće ga nazivaju jednim od najuzbudljivijih. Kažu još da je najdivlji izlet splavarenja u svetu. Spada u Klasu 5!
Predlog hotela vikend:
Flatdog Lodge  1,2km od centra, tri noćenja – 2 odrasle osobe od 220 €
Vicotoria fall rest camp: pruža mogućnost da boravite u kampu, a samim tim cena je znatno povoljnija. Nalazi se oko 950m od centra. Cena za tri noćenja – 2 odrasle osobe iznosi od 180 €.
Jacaranda Lodge: nalazi se oko 2 km od centra ,cena za 3 noćenja za 2 odrasle osobe iznosi od 250 €.

Kao što možete primetii cene smeštaja su povoljne, a kako do tamo?
Avio kompanije Air Serbia i Ethiopian Airlines nude letove tokom cele sezone. Cena avio karte sa taksama, sa dva presenja iznosi oko 950€ po osobi. Otprilike sa dva presedanja će vam trebati oko dvadesetak sati da stignete na željenu destinaciju, računajte da krećete dan ranije od planiranog. Aktuelne cene, ponudu leta, kaoiI datuma možete lako proveriti sami preko sajta www.esky.rs.