Naslovna Putovanja SAVETI ZA PUTOVANJE AVIONOM

SAVETI ZA PUTOVANJE AVIONOMSve više ljudi bira da na putovanje ide avionom. Brže se stigne, često su i karte jeftinije od autobusa ili samostalnog prevoza ako je u pitanju low cost kompanija. Svako od nas ima svoje načine pripreme, pakovanja, istraživanja šta posetiti na odredištu.


Predlažemo vam neke korisne savete koje će vam putovanje učiniti ugodnijim, bilo da putujete na odmor ili zbog posla:

  1. Uvek imajte sa sobom pakovanje žvaka. Prilikom uzletanja i  sletanja, pritisak se menja, pa osećate zaglunutost i pucketanje u ušima, a mogu i da se zapuše. Da bi ste ovo izbegli, žvaćite žvaku.
  2. Na nadutost i oticanje se mnogi žale, pogotovo ako je u pitanju duži let. Ovo se može sprečiti ili ublažiti ako pred put izbegnete začinjenu i slanu hranu kao i ugljene hidrate. Preporučuje se hrana bogata proteinima koja će vas držati sitim.
  3. Obuća i odeća treba da bude udobna. Izbegavajte japanke i papuče jer često na aerodromima se dešava da menjaju gejtove, pa brzo treba da stignete na let, a to je u patikama ili nekoj drugoj zatvorenoj obući lakše. Da ne spominjemo da se, iako retko, može desiti da prinudno sletite, pa je u tom metežu lakše hodati i zaštititi stopala. Odeća ne treba da vas steže, najbolje je da bude pamučna.
  4. U avionu je suv vazduh, pa ponesite sa sobom sprej za nos u vidu morske vode ili fiziološkog rastvora. Takođe se preporučuje da pijete više vode da ne biste dehidrirali. Možete je kupiti na ulazu u avion i uneti, u avionu, a mnoge kompanije je služe i besplatno nekoliko puta u toku leta.
  5. Avion nije baš najčistije mesto, pogotovo ako koristite i wc, pa uz sebe uvek imajte vlažne maramice ili neko drugo sredstvo za dezinfekciju.

iz iste rubrike