Naslovna Svet Protesti u Hong Kongu

Protesti u Hong Kongu

Da se protesti ne dešavaju samo širom Starog kontinenta, govori vest da su ovih dana, ulice Hong Konga prepune demonstranata koji pozivaju na potpuno povlačenje kontraverznog zakona o izručenju.

 • Na stotine hiljada ljudi, obučenih u crno, koji nose bele “cvetove žalosti”, prošli su kroz centralni Hong Kong da bi osudili kontroverzni zakon o izručenju i zatražili da gradonačelnica Carrie Lam podnese ostavku ostavku.


  Protestanti su došli iz svih krajeva grada u tolikom broju da se marš ruta proširila u reku ljudi, koja se “prelivalivala” sa glavnog puta na susedne ulice, i zaustavila sav saobraćaj oko sedišta vlade. Odjeci protestnih pesama i himni, odjekivali su ulicama, nakon početka popodnevnog protesta, koji je ostao miran.
  Ovakav protest označava pobunu protiv političke moći na lokalnom nivou, u gradu gde stanovnici ne mogu da biraju svoje vođe, ali su slobodni da izađu na ulice da bi ih osudili.

  Stariji aktivisti sa dugogodišnjim protestnim iskustvom šetali su pored novajlija koji nisu bili zainteresovani za politiku dok se postojeća kriza nije rasplamsala.

  „Pre ove nedelje nikada nisam bila na protestu“, rekla je 28-godišnja gospođica Lau. "Ali ja sam učiteljica, i shvatila sam da ako ne dođem, neću biti u stanju da pogledam svojim učenicima u lice. Ovo je njihova budućnost.”

  Kao i mnogi drugi, ona je bila uznemirena prethodnim hapšenjem aktivista, i nije želela da se njeno puno ime štampa.  Gradonačelnica Carrie Lam, pristala je da obustavi zakon o ekstradiciji nakon nedelju dana protesta, koji je možda bio i najozbiljnija pretnja pada ove vlade, u svetlu pritiska javnosti, jer je zakon o bezbednosti odbačen 2003. godine.
  Demonstranti izražavaju zabrinutost zbog sve većeg uticaja Pekinga na Hong Kong koji je nekadašnja britanska kolonija ali je 1997. godine vraćen pod kinesku administraciju po pravilu "jedna zemlja, dva sistema" koji gradu garantuje određeni stepen autonomije.
  Ulice u Hong Kongu su preplavljene protestantima koji su protiv ekstradicije, i nose protesne pane poput "Suspendovanje zakona, ali ne i njegovo poništavanje, je kao držanje noža preko nečije glave:"

  “Neću vas sada ubiti. Ali to možete učiniti bilo kada", rekla je Betti, 18-godišnja učenica, koja je  upravo sada završila školu. "Mi se borimo za našu slobodu."

  Nakon nekoliko sati protesta, u nedjelju, gradonačelnica je objavila novo izvinjenje "priznajući da su nedostaci u radu vlade" izazvali kontraverzu i sporove sa gradjanima.

  Iako je obećala skromno prihvatanje kritika, Lamina izjava je na ulicama dočekana sa podsmehom.
  “Naši zahtevi su jasni. Nije odgovorila ni na jedan od njih ”, rekao je trideset jednogodišnji demonstrant William Cheung.
  “ A zašto se ne može izviniti javno nama pred kamerom, a ne u suvoj zvaničnoj izjavi?”


  Najdramatičnija politička kriza u Hong Kongu je pokrenuta pre nedelju dana, kada je oko milion ljudi na ulice izašlo obučeno u belo, kako bi protestovali protiv planiranog zakona o ekstradiciji.

   

   

 

iz iste rubrike