normalno

Poljubac

Da li poznajete osobu koja ne voli da se ljubi? I oni najokoreliji hejteri će pasti na poljubac.

Ima raznih vrsta poljubaca, roditeljski, prijateljski, zaljubljeni, strastveni, poslednji poljubac, ali i ne tako blagonakloni kao Judin koji simbolizuje izdaju, donovskiili mafijaški poljubac u ruku koji predstavlja pokornost i poštovanje. Ima i poljubaca koji ne uključuju dodire usana kao leptirov kada izražavate naklonost međusobnim dodirivanjem trepavica ili trepavicama dodirujete obraz partnera i eskimski poljubac kojim se trlja nos jedan o drugi.
Prema psihoanalitičaru Frojdu usne su simbol polnosti, a poljubac hrane i ljubljenjem hranimo naše emocije i postižemo bliskost. Ne ljubimo se sa svakim i tek tako, osoba kojoj ćemo dozvoliti ovu vrstu bliskosti mora da bude u nečemu posebna za nas.
Nauka koja proučava ljubljenje se naziva filematologija.
Međunarodni Dan ljubljenja se obeležava 5. februara.
Pored ljudi, jedine životinje koje se ljube u usta su mačke, šimpanze i orangutani.

 

Zašto su nam svima poljupci neodoljivi ?

Ljubljenje aktivira oslobađanje hormona endorfina koji daje oseećaj euforije.Čim spojite usne sa nekim u poljubac, endorfini se oslobađaju iz hipofize i hipotalamusa  i  povećavajuosećanjenaklonosti, čineći vas srećnim nakon poljupca.
Ljubljenje utiče na smanjenje hormona stresa kortizola. Povećanje nivoa kortizola ima negativan efekat na zdravlje mozga i imuni sistem uopšte. Ljubljenje pojačava osećajsreće i opušta telo.
Nervni završeci na usnama aktiviraju u vašem mozgu osećaj uzbuđenja i vaš nervni sistem automatski odgovora na njega pa se proširuju zenice. Širenjem zenica više svetlost prodre u vaše oči, čineći ih osetljivijim i zato ih zatvarate. Kad se ljubite. U mraku možete i da virite pomalo.
Jedan minut ljubljenja može vam pomoći da izgubite 2 do 3 kalorije. Metabolizam se ubrzava i pokreće vaše telo da brže sagori kalorije. Što se duže ljubite, gubite više kalorija.
Ljubljenje pomaže da se vaše telo lakše izbori sa alergijama.Spajanjem usana razmenjujemo oko 300 različitih vrsta bakterija. Ove bakterije se nalaze u vašem i telu vašeg partnera i pomažu vam da se bolje borite protiv infekcija i štite od alergija, posebno u sezoni gripa.
Poljubac se pominje prvi put još u 5.veku pre nove ere, a prvi erotski poljupci i to više od 30 različitih načina, pominju se u Kama Sutri, da bi posle pada Rimskog carstva izašli iz mode i vratili se u 11.veku kada je postalo popularno udvaranje.
Najduži poljubac na svetu je trajao preko dva dana, tačnije 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Postavilu su ga Tajlanđani EkkachaiTiranaratiLaksanaTiranarat
Poljubac na kraju obreda venčanja nam je ostao u nasleđe od starih Rimljana kada je korišćen kao znak potpisivanja ugovora

I što bi rekla Ingrid Bergman „ Poljubac je ljupki trik koji je izumela priroda da prestanemo da govorimo onda kada reči postanu suvišne“.