Petrovdan i petrovače

 

 

Danas je veliki narodni i crkveni praznik Petrovdan. Ubraja se među najveće praznike i svetkuje se u spomen svetih apostola Petra i Pavla. Negde narod kaže da je do podne Petrovdan, a od podne Pavlovdan.

Mnogima je Petrovdan slava ali i imendan za one koji se zovu Petar, Petra, Petrija, porodice s prezimenom Petrović, ali i Pavle, Pavlovići, Pava.
Ovo je dan kada je strogo zabranjeno da se radi u polju, bašti i po kući, a u mnogim krajevima se to zaista i poštuje jer su u ovo letnje vreme česti iznenadni pljuskovi i udari gromova.

Završava se i Petrovski post pa je obavezna i praznična trpeza, a ko ne slavi, napravi malo bolji ručak koji se sastoji od pileće supe, mesa i obaveznog kolača s jabukama.
Ovih dana stižu i prve jabuke – petrovače. Uspevaju na većini zemljišta i u različitim klimatskim uslovima. Plod im je sitniji do srednje krupan, okruglog oblika. Vrlo su sočne i prijatnog ukusa i mirisa, žute i crvene boje, sa tankom korom.

Na Petrovdan treba pojesti bar jednu jabuku ali tako što ćete da je grizete, a ne sečete nožem.

Posebna zabrana je važila za majke koje su izgubile svoju decu.
One nisu jele jabuke pre ovog praznika, plašeći se da njihova deca na onom svetu neće dobiti jabuku koju je delio sveti Petar. One bi prvo razdelile jabuke „za dušu“, pa tek onda ih jele.Lenja pita od jabuka petrovača ili Petrova pita


Potrebno:

3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
500g brašna
250g masti
1 prašak za pecivo
2 kg jabuka
na vrh noža soli
1 kašičica cimeta


Za fil: Izrendati jabuke i malo obariti na šporetu, da uvri tečnost. Dodati cimet i šećer po ukusu, ako smatrate da nisu dovoljno slatke.
Za testo: umutiti jaja, šećer, mast, jogurt, brašno i prašak za pecivo.


U pleh stavite papir za pečenje ili ga podmažite i pobrašnjavite, pa razvucite jednu koru i na nju nanesite fil od jabuka. Preko razvucite drugu koru.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180c oko 40 minuta. Videćete da je pečena kad zabodete čačkalicu u testo ili još bolje kada počne da se odvaja od ivica pleha. Isecite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Film