Borča - Burek koji je uzdrmao državu

društvo

Ovih dana jedna od najdominantnijih vesti u Srbiji, jeste incident koji se dogodio u beogradskom naselju Borča. U žiži javnosti se našla pekara “Roma”, na čelu sa vlasnikom Mon Gjuraj-em.
Da se osvrnemo na kratko na redosled događaja.

Stanovnici naselja Borča bili su ogorčeni, a pre svega isprovocirani fotografijom koja je kružila društvenim mrežama, na kojoj brat vlasnika Mon Gjuraja pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije. Izvori tvrde da je ta fotografija zapravo nastala pre skoro dve godine, a potpuna je enigma zašto je upravo sada podignuta situacija na viši nivo, a ne ranije.

Vlasnik pekare se automatski ogradio, izvinio se u video zapisu u svoje ime, kao i u ime pekare, izjavio kako za postojeću fotografiju nije ni znao, a njegov brat koji se nalazi na istoj se vratio na Kosovo kada su počele prve pretnje od strane meštana.

Meštani naselja Borča su irazili veliko negodovanje i revolt, smatrajući da je pre svega reč o velikom nepoštovanju prema Srbiji i sami tvrde da pripadnici nacionalnih manjina nisu imali ni jednu vrstu problema tokom života u pomenutom naselju.

Organizovali su prvi protest ispred pekare na kome su postavili dve pečene svinjske glave na auotomobil vlasnika pekare, a takođe su pevali o paljenju džamija,

Ovakav postupak učesnika prvog protesta je strogo osuđen kao ekstremistički, huliganski ispad. Nakon tog protesta oglasio se vlasnik pekare:
Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog. Ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem” – rekao je on u izjavi za Tanjug.

Takođe, vlasnik pekare je nekoliko puta istakao da je srećan i zadovoljan svojim životom u Srbiji kao i životom njegove porodice, da Srbiju smatra svojim domom.


Naredni protest je bio održan pod sloganom “Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja”.
Protest je održan 05.maja u naselju Borča, koji je ujedno ispraćen bez ijednog incidenta.
Održana je mirna šetnja od prve pekare “Roma” do druge pekare “Roma”, a u pozadini su se mogle čuti isključivo patriotske pesme, sa kojima je poslata jasna poruka da narod u Borči nije primitivan narod, da jednostavno nikoga ne mrze ali žele da apeluju na sve stanovnike da ne kupuju više proizvode u pomenutoj pekari, kao razlog navode isključivo nepoštovanje nacionalnog integriteta. Deca su takođe bili učesnici ove šetnje, obučena u narodnu nošnju, a nakon protestne šetnje su se organizatori zahvalili svima koji su prisustvovali i mirnim putem se razišli.

Prethodno su u medijima bili okarakterisani kao “huligani”, a ovakvim ponašanjem tokom protestne šetnje su dokazali upravo suprotno kao i da traže samo malo poštovanja koje su inače i sami pružili vlasniku pekare tokom svih godina njegovog poslovanja i života u naselju.

U znak izvinjenja, u međuvremenu je vlasnik pekare organizovao besplatno konzumiranje peciva pod sloganom “Burek solidarnosti”.

Pekara je neometano nastavila sa svojim radom, kako prolaznici tvrde potrošači su i dalje tu, pretpostavljamo u znatno manjem broju.