Naslovna Zanimljivosti Poreklo i oblik nosa

Poreklo i oblik nosa

Prvo što primetimo na nekom je nos. On je najistaknutiji deo na našem licu. Puno ljudi nije zadovoljno oblikom i veličinom svog nosa i ide na korekcije, što i nije tako dobro jer oblik našeg nosa predstavlja evolutivnu adaptaciju na okolinu, a studija koja se detaljno bavi nosevima je objavljena u časopisu “PLOS Genetics”.

Ovu antropološku studiju su sproveli istraživači iz Irske, Belgije i SAD-a koristeći 3D tehnologiju snimanja lica kako bi pažljivo izmerili noseve skoro 500 učesnika koji dolaze iz celog sveta. Otkrili su da su određeni oblici nosa povezani sa klimom i podnebljem odakle njihovi vlasnici potiču, što sugeriše da su ih oblikovali prirodnom selekcijom.

"Veza između oblika i klime nosa već odavno postoji, kao i korelacija između oblika nosa i klime pokazana i dokazana pomoću oblika ljudske lobanje", rekao je glavni autor studije Mark Shriver. "Proširili smo ovaj dokazni materijal proučavajući varijacije u spoljašnjem nosu i genetičku varijaciju u pozadini, koje do sada nisu ispitivane zbog metodoloških izazova."


Za ovu studiju, istraživači su merili nos, uključujući visinu nosa, širinu nosnice, udaljenost između nozdrva, izbočine i ukupnu površinu nosa i nosnica. Najjače korelacije sa klimom su pronađene u pogledu uskih i širokih klasifikacija. Uski nosovi su bili povezani sa hladnom i suvom klimom, dok su široki nosevi tipični za vruća i vlažna područja.

Nalazi potvrđuju staru teoriju nazvanu "Thompsonovo pravilo", koju je prvi predložio anatom Arthur Thompson u 19. veku. Ideja je da nos pomaže u filtriranju i usisavanju udahnutog vazduha pre nego što stigne do donjeg respiratornog trakta. Vlažan, topao vazduh je idealan, ali u regionima gde je vazduh suv i hladan, uži nos pomaže da se zagreje  i zadržava vlagu.


Istraživači su uočili korelacije u ovim oblastima koje su bile daleko veće u stepenu od onoga što se može objasniti samo slučajnim varijacijama. To znači da su vam vaši preci dali vaš nos iz vrlo dobrog razloga. Možda niste ni rođeni na prvom mestu da nije bilo njegovih karakterističnih krivih oblika.
Muškarce više privlače žene čiji je nos centriran, bez obzira na veličinu i oblik jer biološki vide te žene kao boljeg partnera.

Seksualna selekcija je jedan od bitnih faktora u evoluciji vezano za oblik i veličinu nosa i to je još jedan razlog da cenite lice koje imate jer je doprinelo seksualnoj privlačnosti vaših predaka i dobili ste ga baš takvog kakav treba da bude, a možda vas ne bi ni bilo.

iz iste rubrike