e po

Ekperti za stvaranje i proizvodnju parfema


Da li možete da zamislite da živite, radite i ne samo radite već i dobro zarađujete “od svog nosa”? Šta ako bih vam rekla da ljudi koji žive od svog čula mirisa, imaju jedan od najplaćenijh poslova na svetu?! Parfimeri ili kako ih popularno nazivaju “NOSOVI”, su ekperti za stvaranje i proizvodnju parfema, odnosno ni jedan jedini parfem ne bi nastao da nije njih. Ovo prefinjeno i po malo neobično zanimanje je takođe jedan od najtraženijih poslova današnjice jer su mirisi sastavni deo ne samo parfema već i svih kozmetičkih proizvoda, sapuna, šampona itd,a nažalost sve je manje parfimetra.

Kako da postanem “Nos”?

  • Da bismo postali “Nos” pre svega je neophodno da imamo odlično razvijeno čulo mirisa. Potrebno je takođe da imamo perfektno poznavanje hemije, savršene laboratorijske veštine, kao i završen potreban nivo obrazovanja za kozmetičara. Dalje, postoje kursevi za Parfimere koji nisu dovoljni, kursevi se održavaju u velikim i poznatim Kućama za proizvodnju parfema i parfemisanih proizvoda kao što je parfimerija Galimard u Francuskoj.Nakon završenog kursa postoje razne specijaloizovane obuke kroz koje prolazi kandidat za uspešnog parfimera. Takođe, postoji škola za parfimere Grasse Institute of Perfumery, a uslov za upis su prethodno završene studije u oblasti hemije.

Korporacija za Međunarodne ukuse i mirise (International Flavors and Fragrances ) ima svoju školu u sklopu preduzeća ali je uslov da svi studenti moraju biti zaposleni u sklopu korporacije i preporučeni kao adekvatni od strane svojih nadređenih. Postoji statistika da u prethodnih nekoliko godina nije “stvoren”ni jedan Nos.

Ono što je posebno zanimljivo to je da osobe koje se bave ovim interesantnim poslom, moraju pri svakodnevnim aktivnostima kao što su šetnja gradom, bilo koji izlazak van kuće a čak i u kući tokom obavljanja kućnih poslova, moraju da nose posebnu kapicu preko nosa, odnosno kapicu za nos kako ne bi oštetili svoj alat za rad. Ovo posebno važi za ekstremno hladne zimske uslove.
Zatim, zabranjena im je ljuta i previše začinjena hrana, zabranjeni su im alkohol i cigarete kao i svaka supstanaca koja negativno utiče na čulo mirisa. Da bi njihov rad bio efikasan i produktivan, maksimalno radno vreme dnevno iznosi 4 sata.

"Jedna mlada žena me pitala gde da nanese parfem, rekla sam joj da ga stavi gde god želi biti poljubljena" Coco Chanel


"Žena bez parfema je žena bez budućnosti"

 

komentari
  1. 22 apr 2019
    Teodora

    Sajt je fenomenalan. Volim da vas citam

ostavi komentar