Naslovna Zanimljivosti Zanimljivosti o mleku

Zanimljivosti o mleku


Jedna šoljica punomasnog mleka sa 3,5% masti sadrži: 
146 kalorija 
8 grama masti 
13 grama ugljenih hidrata 
8 grama proteina


Mleko je bela tečnost koju proizvode mlečne žlezde sisara. Svi sisari, uključujući i ljude, normalno će proizvoditi mleko da bi nahranili svoje potomstvo dok ne budu spremni za čvrstu hranu. Čovek je jedini sisar koji konzumira mleko drugih sisara u svakodnevnoj ishrani.
Sadrži vredne hranljive materije i donosi niz zdravstvenih pogodnosti.


Kalcijum
Mleko je dobro za kosti jer nudi bogat izvor kalcijuma, minerala koji je neophodan za zdrave kosti i zube. Jedna šolja mleka dnevno smanjuje rizik od osteoporoze.


Vitamin D
Kravlje mleko je bogato vitaminom D koji takođe pogoduje zdravlju kostiju i pomaže u sprečavanju osteoporoze. Vitamin D može igrati ulogu u regulaciji rasta ćelija i zaštiti od raka. Istraživanja pokazuju da postoji veći rizik od umiranja od raka debelog creva na geografskim lokacijama koje primaju najmanju količinu sunčeve svetlosti I često imaju manjak vitamin D. Ispijanje mleka može da može pruži određenu zaštitu.
Nedostatak vitamina D povezan je sa depresijom, hroničnim umorom i PMS-om.


Kalijum
Kravlje mleko je izvor kalijuma, koji može pojačati širenje krvnih sudova i smanjiti krvni pritisak. Potrebno je da ipak pripazite na unos mleka ako imate povišen holesterol.


A šta ako nam mleko ne prija ?

Netolerancija na laktozu je stanje u kome osoba nema enzim laktazu, koji je potreban za razgradnju šećera koji se nalazi u mleku radi pravilne digestije. Neki ljudi, koji ne proizvode dovoljno laktaze, ne mogu da podnesu mleko od ranog detinjstva. Procenjuje se da 15% ljudi evropskog porekla, 80% ljudi crne boje kože i latinoamerikanaca, i više od 90% ljudi iz Azije ne proizvode laktazu i mleko im ne prija. 
Netolerancija na laktozu može dovesti do nadutosti ili proliva kada konzumirate mleko i mlečne proizvode. Negativni efekti netolerancije na laktozu na gastrointestinalni sistem mogu ugroziti apsorpciju nutrijenata iz drugih namirnica. Pijenje mlijeka bez laktoze u koje su dodati enzimi za pomoć pri varenju laktoze ili uzimanje dodatka laktaze prilikom konzumiranja mlijeka može olakšati ili eliminisati ove simptome. 

Alergija na mleko ili preosetljivost se razlikuju od netolerancije na laktozu. Odnosi se na abnormalnu imunološku reakciju u kojoj imuni sistem organizma proizvodi alergijsko antitelo, koje se zove imunoglobulin E (IgE) antitelo.

Ne preporučuje se davati kravlje mleko deci ispod 1 godine starosti iz razloga što je kravlje mleko sa niskim sadržajem gvožđa u poređenju sa ljudskim mlekom. Takođe postoji rizik od gastrointestinalnog krvarenja i gore pomenute intolerancije i alergije.