Naslovna Zanimljivosti Knez Miloš i najstariji srpski berberin Nićifor Nenadović"

Knez Miloš i najstariji srpski berberin Nićifor Nenadović

 

Bila je odveć poznata u narodu prgava narav velikog Gospodara, kneza Miloša.
Svako ko bi i pokušao da mu se na bilo koji način zameri ili suprotstavi, znalo se, nije dobro prolazio. Znao je ovaj gospodar svoju moć i vlast nad narodom i koristiti i nekada neprijatan biti.

Narav prgavog Gospodara, ipak najbolje su poznavali njegovi najbliži ljudi i oni koji su ga služili. Ovu stranu Gospodareve ličnosti možda je i najviše poznavao njegov berberin i lekar, Nićifor Nenadović.

Nemirnog, pustolovnog duha, Nićifor je pre nego što je došao u oslobođenu Srbiju, leta 1819.godine i krenuo da služi Gospodara, kneza Miloša, prošao dug put.

Prvi srpski berberin, Nićifor, tokom svog boravka van Srbije, boravio je u Bukureštu i Carigradu. I baš ovde, u carskom gradu, izučio je i berberski zanat, a i uspeo da savlada, turski i vlaški jezik. U Bukureštu je čak uspeo da izuči neku svoju “doktoriju”, kako je kasnije pisao u svojim beleškama.

Po povratku u Beograd, otvorio je berbersku radnju i oženio se Hristinom sa kojom je imao tri ćerke. Najdramatičniji period za njega počeo je tri godine kasnije, kada je otišao u Kragujevac i postao lični berberin i lekar kneza Miloša.

Već od početka su stalno bili u sukobu. Osioni knez je koristio svaku priliku da se naruga mladom čoveku. Nićifor mu, međutim nije ostajao dužan. I tako, već prilikom prvog susreta, osetiše se varnice među njima.

Pošto ga je prethodno neko obrijao, očito veoma loše, knez mu je prebacio:
“Da si sat jedan pre došao, ne bi se onom psu, pustio da me brija!”
Na ovo mu, već razljućeni Nićifor odgovori: “Gospodaru, ako hoćeš da te psi briju, a ti pse traži, a ne ljude. A ako ‘li ljude hoćeš da te briju, a ti ljude traži. Izaberi koje hoćeš!”
U nastavku razgovora, razljućen i knez još više, njega upita: “Pa kako ti smeš meni tako govoriti? ”
“Zato” odgovori mu Nićifor “što si čovek kao i ja. Živim kao i ti. Umrećeš kao i ja.” Prepirka se nastavila i želeći da njegova bude poslednja, knez reče mladom čoveku:
“Ama more, ja sam Gospodar, pa hoću da me služiš; ako hoćeš, hoćeš, ako nećeš, opet hoćeš!


Videći da nema šale, Nićifor ga je zamolio da ga odmah otpusti, da bi nekoliko godina poživeo u miru.
Osioni Miloš mu je uzvratio: “Baš, more! Poživeti nećeš, a služiti me moraš, ‘oćeš, nećeš!”
Kneževa je obest vremenom postajala sve veća i veća, a netrpeljivost prema mladom Nićiforu gora.
Prošlo je četiri godine od njegovog dolaska u Kragujevac, kad on odluči da ipak napusti svog Gospoodara.

iz iste rubrike