• eur kupovni

  117.15

  usd kupovni

  103.50

  CHF kupovni

  101.00

 • AUD kupovni

  70.50

  HRK kupovni

  14.62

  BAM kupovni

  56.70

 • RUB kupovni

  1.47

  CNY kupovni

  14.70

  JPY kupovni

  0.88

Tranzitni Merkur u kvadratu prema Saturnu
astrolog: Jovana Bogoslovov, tekst objavljen: 30.aprila 2019.godine

Merkur simbolizuje misao i komunikaciju. Loš Merkur je „kriv“ za neprijatne misli i lošu komunikaciju, nervozu. Ukoliko je dobro postavljen ukazuje na brzu percepciju i shvatanje stvari, sistem povezivanja i komunikacije.
Merkur je, dakle, zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom, za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju. Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.
Čovek, student, dete, misao, ideja, razum, dete, škola, automobil, platni promet, i deca su opisani Merkurom. Misaoni proces, govor, dogovor i sposobnost izražavanja misli, takodje.
Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji.Saturn opisuje nasledjene modele ponašanja, porodične i društvene uticaje, ograničenja i blokade, prepreke, koje ponekad i sama osoba po naučenoj matrici ponavlja.
Saturn simbolizuje granice, vreme i večnost, raspadanje i starost. On je glavi “krivac” za stagnacije, otežanja, suženja, čekanja ali i onaj koji dodjeljuje stvarima trajnost i postojanost.
Saturn traži disciplinu, kontuiniranost i stalnost. Saturn vlada i čulom dodira.
U velikoj većini istočnjačke literature, Saturn je krivac za propast, oskudicu, starost, bolest, tugu, teret, siromaštvo, odbojnost i degeneraciju.

Tranzitni Merkur ulazi u kvadrat prema Saturnu i pun aspekt ćemo imati 01.maja. Kvadrat Merkura prema Saturnu oslikava sukob analitički orjentisanog intelekta i životnog iskustva sa druge strane. Ovaj aspekt ne otežava intelektualne sposobnosti, ali nosi neprestalnu borbu misli sa mračnim ili društveno prihvatljivim temama.
Sva misao, sada je, usmerena na praktične ciljeve u kojima se oseća najveće nezadovoljstvo;  dalje na analizu svakog prošlog dogadjaja i osećaj nezadovoljstva donetim odlukama.
Sada se i moguće, čini nemoguće. Pamćenje slabi, i ono što se mukom naučilo, privremeno se, lako zaboravlja.

Ukoliko osećate nalete melanholije, povremenu depresiju, ako ste žrtva kleptomania ili osetite da neko želi da vas prevari, ako ste okruženi spletkarošima, negativcima, ako preživljavate nezgode na radu, ako trpite poslovne probleme ili osećate mentalnu i poslovnu stagnaciju, ukoliko naporno radite i imate osećaj “kolapsa misli i deficit reči”, ako vam kasne sa isplatama duga, plate. .. ako osećate otuđenje od rodbine, dece, prijatelja; ako vam od jutra stižu nepovoljne vesti, ako vas muči sumnja, ako ste sada dežurni pesimista, ako izgubite kreditnu karticu, račun ili jednostavno vidite problem u autobusu, vozu, kombiju ili većem prevoznom sredstvu…. produžite dalje….
Sve je ovo u prolazu. 

Ovo je slika deteta koje se otima deki o ruku dok isti pokušava da plati slatkiš. Ovo je slika učenika koji iz sve snage pokušava da odloži odlazak u školu ili izbegne neki kontrolni zadatak iz matematike ili književnosti.
Ovo je slika pauka koji diže i šlepa veći automobil, kamion ili autobus. Ovo je slika udara automobila iz rikverc pozicije u zid na parkingu.
Ovo je slika i starog čoveka koji pada pod točkove težeg prevoznog vozila. Ovo je slika gume koja se zaglavila u rupu na putu. Ovo je slika i starog kuvara kome nikako da posložite stranice. 
Ovo je slika i prekinutog razgovora u pola rečenice, jer je baterija na mobilnom pukla ili se pregrejao kompjuter. Ukoliko pokušavate da napravite bilo kakav dogovor, nećete se usaglasiti sa vremenom, ma koliko se "natezali" sa sagovornikom.
Ako ste kupili kartu sa voz, autobus, koncerti ili sl...kasnićete, predomišljaćete se, i nećete stići. 
Ako gurnete platnu karticu u automat, mnogo puta će se sistem kočiti i vraćati vas na start. Ako pokušavate da dobijete nekog telefonom, potrošićete pola dana pozivajući zauzet telefon i na kraju ćete odustati.