Naslovna Zanimljivosti OPEKLA ME MEDUZA ! ŠTA DA RADIM ?

OPEKLA ME MEDUZA ! ŠTA DA RADIM ?


Divan morski dan. Plutate mirno na morskoj površini i gledate u oblake, kad odjednom osetite oštar bol koji se sve više širi dok velikom brzinom plivate ka obali. Ne znate da li vas boli, peče, svrbi, osećaji se smenjuju, a vama noga crveni i otiče. Da li da isperete mesto hladnom ili toplom vodom ili se popiškite, to su vam rekli da pomaže kada vas opeče meduza ?
Prva stvar koju treba da uradite je da se ne češete i ne trljate to mesto. Ne dirajte prstima, već ostatke pipaka sastružite peskom i isperite opečeno mesto slanom morskom vodom.
Urin može da pomogne i ublaži dejstvo otrova nekih meduza ali drugih može i da pogorša, mada je mnogima neprijatno da se mažu urinom na prepunoj plaži.
Mnogi preporučuju i sirće jer se veruje da pomaže u uklanjanju zaostalih pipčića meduza s vašeg tela koji luče otrov i izazivaju tegobe. Ovo važi za mnoge vrste meduza ali ne i za „morske ose“ na koje sirće deluje tako da stimuliše veće ispuštanje otrova, ne blokira, a to može biti potencijalno opasno, kažu naučnici sa australijskog Univerziteta Džejms Kuk.
Najbolje što možete da uradite je da isperete mesto opekotine toplom vodom i odete do najbliže apoteke i kupite kremu koja u sebi sadrži lindokain, anestetik koji će vam ublažiti bolove, što savetuje profesorka Anđela Vebster sa Univerziteta u Sidneju. U zavisnosti od vrste meduze, bolovi mogu da traju i nekoliko dana i preporučuje se korišćenje i leka za ublažavanje bolova kao što je aspirin, paracetamol, brufen.

Ako vam se desi da posle bliskog susreta s meduzom gubite svest, otežano dišete i osećate slabost, obavezno idite u hitnu pomoć jer postoji mogućnost da ste naleteli na neku otrovniju vrstu ili da imate alergijsku reakciju.

.

.

Zanimljivosti