Naslovna Botanika Maranta – molitvena biljka

Maranta – molitvena biljka


Uobičajeno ime Molitvena biljka, Naučno ime Maranta leuconeura, Porodica Marantaceae, Poreklo Centralna i Južna Amerika, Zapadna Indija; Visina Do 1 metar;
Svetlo Indirektno svetlo; Voda Prosečno zalivanje; Temperatura Od 15 do 30 stepeni Celzijusa; Vlažnost Voli visoku vlažnost; Zemlja Suvo; Djubrivo 2 – 3 puta mesečno u letnjim mesecima; Razmožavanje Reznice; Štetočine Paukovi, lisne vaši, gljivice

Maranta je jedna od najlepših sobnih biljaka. Očaraće vas svojom intenzivnom bojom i neobičnom sposobnošću da u toku noći svoje listove pomera u uspravan položaj i tako menja svoj oblik. Zbog toga je i dobila naziv molitvena biljka, jer njeni ovalni listovi podsećaju na ruke sklopljene u molitvu.
Možete je držati na polici ali će još lepše izgledati u visećim saksijama jer onda ima mesta da se se širi i raste na dole.

Postoji oko 50 različitih vrsta molitvene biljke, marante od kojih je najčešća maranta leuconeura.
Njene najčešće varijante su Maranta leuconeura ‘Marisela’ koja ima tamno zelene listove i bele žilice, Maranta leuconeura var. erythroneura koja ima tamno zelene listove i tamno roze žilice i Maranta leuconeura “Kim” zelenih listova i bordo ili braon mrlja po njima, po pet sa svake strane.

Marante mogu da dostići i u kućnim uslovima veliku visinu i širinu ako im obezbedite potrebne uslove.


Nega marante – molitvene biljke

One ne vole direktnu sunčevu svetlost koja im može spaliti listove i brzo je ubiti. Najbolje uspevaju na mestima gde ima dosta svetla tokom celog dana ali ne i sunca, možete je držati i na tamnijim mestima, samo boja listova onda neće biti tako intenzivna. Potrebno je da prostorija u kojoj se drži ima dobar protok vazduha.
Marante vole vlagu ali ne i preterano zalivanje. Potrebno je da listove prskate svakodnevno ili da držite posudu sa vodom pored saksije. Zalivajte je odstajalom vodom, sobne temperature. Pazite da korenje ne bude u vodi jer može da izazove truljenje. Leti je zalivajte 2 do 3 puta nedeljno sa po malo vode. Zimi biljka miruje, pa je potrebno i smanjiti zalivanje.
Zemlja u kojoj je maranta treba da bude dobro propustljiva. Najbolja je mešavina perlita, kokosovog oraha ili zemlje za orhideje, humusa i sitnog kamenčića koje ćete staviti na dno saksije koja obavezno mora da ima rupice za drenažu.

Maranta ne voli često presadjivanje, pa to radite na svake 2 do 3 godine u saksiju jedan ili dva broja veću od prethodne.
Ako želite da vam biljka raste u širinu i brže možete da je orežete, na tom mestu će brzo izrasti novi izdanci. Isečeni deo zabodite u drugu saksiju i brzo će se primiti. Možete je staviti u čašu sa vodom i brzo će pustiti korenje. Vodu menjajte na svaka dva dana.


Problemi

Ponekad se vašoj maranti listovi mogu da postanu braonkasti i suvi i da krenu da se uvijaju. To je znak da ima previše svetlosti, pa je premestite. Takodje, ovo može da znači i da je voda previše hlorisana, pa nikada nemojte da je zalivate sa vodom koja je pravo iz česme. Najbolje je da bude filtrirana ili bar da odstoji 24 sata pre zalivanja.
Izbegavajte preterano zalivanje, mogu se pojaviti mrlje natopljene vodom na listovima, to su gljivice helminthosporium i rešićete ih tako što te listove odsečete i biljku tretirate preparatima protiv gljivica i obavezno smanjite zalivanje. Takodje, može da im istruli i koren od previše vode.

.

Iz iste rubrike

Iz iste rubrike

Beli luk kao hrana i lek
  • autor:Vesna Dejanović
  • jul 2019.
  •      Biljke: blagoslov za telo i dušu
  • autor:Vesna Dejanović
  • maj 2019.
  •