AFRIČKE LJUBIČICE

svet

Ovo su male sobne biljke koje cvetaju u raznobojnim buketićima.Mogu da izrastu do 15 cm, a obim može biti i do 30 cm. Postoji više od hiljadu varijeteta koji se razlikuju u boji, veličini, obliku lista i cveta. Najčešće boje su ljubičasta i plava, dalje roze, žute do bele, a većini su najlepše takozvane „prskane“ koje na sebi imaju dve ili više boja.
Njihovo prirodno stanište je Tanzanija i jugoistočni delovi Kenije, a latinski naziv Saintpauliaionatha im je nadenuo  botaničar amater ikolonijalni upravnik u Tanjganiki Baron vonSaint Paul koji je bio nastanjen tu u 19. veku. Prirodno stanište im je u maglovitim i vlažnim šumama ali se tokom decenija gajenja u sobnim uslovima i na različitim kontinentima ispostavilo da su vrlo prilagodljive i otporne, mada ne mogu da opstanu u hladnim spoljnim uslovima.

Kako da imate savršene afričke ljubičice ?

Potrebno im je obezbediti mesto koje nije previše osunčano, idealno je da budu u senci i zaklonjene od direktnog sunca koje može da im sprži listove i ostavi fleke. Ako je lišće na dugačkim stabljikama i tanko to znači da ima manjak svetlosti, dok bledo zeleno lišće indicira da je svetlosti previše. Na površini lišća se nalaze fine dlačice na kojima se skuplja prašina i potrebno ih je s vremena na vreme očetkati mekanom četkicom. Budite pažljivi jer su listovi mesnati i sočni i lako se lome.
Osetljive su na promene temperature tako da izbegavajte da ih držite na promaji, a zimi pogotovo pazite na kada otvarate prozore da provetrite sobu jer im hladan vazduh spolja nikako neće prijati.
Da bi se podstaklo cvetanje, treba da se drže u tesnim saksijama, a svake godine je potrebno presađivanje i saksija za jedan broj veća.
Afričke ljubičice vole vodu i vlažnu sredinu ali im je potrebna drenaža, pa je obavezno da je držite u saksijama koje imaju rupice. Preporuka je da se prilikom zalivanja pazi da se lišće ne ovlaži jer će dobiti fleke, a nije retko da istrule i otpadnu. Razbokorenu afričku ljubičicu koja ima gusto lišće bi trebalo zalivati tako što se potopi u vodu da bi se izbeglo oštećenje. Koristite vodu sobne temperature koja je odstajala nekoliko dana.
Đubrivo treba da sadrži veliki procenat fosfora i dodaje se samo tokom sezone cvetanja, u proleće i leto i to jednom u dve nedelje. Nemojte preterivati s prihranom, bolje će podneti da je ima manje.
Lako ih je razmnožiti pošto starije afričke ljubičice često i same u saksiji puste još jednu mladicu koju tokom presađivanja razdvojite od matične i zasadite posebno. Takođe možete uzeti list matične biljke i staviti ga u vodu na svetlo mesto i posle desetak dana imaće dobro razvijen koren, a za mesec dana i listiće. Tada je presadite u saksiju sa zemljom.
Ako im obezbedite dobre uslove i pravilnu negu, možete uživati u njihovoj lepoti i više od deset godina.

Podeli na Facebook