ŠTA NIKAKO NE SMETE DA KAŽETE VAŠEM PARTNERU

svet

„Ma, ima da se razvedem od tebe, muka mi je više.“
Ne, nikako. Ne izgovarajte reč razvod ako zaista to i ne mislite. Jednom kad izgovorite ovo, ostaće urezano u mozgu vašeg partnera i probudiće nepoverenje.


„Aj, ućuti !“
Umesto ove besne opaske, koja nam je svima postala i uzrečica, bolje kažite „Da li možeš malo tiše da pričaš?“ Vikom nećete postići ništa, sem što ćete dodatno razdražiti partnera koji je uznemiren i samo produžiti svađu.


„Nisi ti meni majka i otac“
Često izleti kad imate osećaj da vas partner kontroliše i ponaša se previše zaštitnički. Ne izgovarajte ovo jer poslednje što neko želi da čuje je da ga upoređujete s njegovim roditeljima, pogotovo ako vam se često žalio na njih da u bili prestrogi i sve mu branili. Pre nego što vam ovo izleti iz usta, pomislite na to da vam partner želi dobro, da je brižan i zato vam ukazuje na neke stvari koje pogrešno radite.


„Ti me nikad nigde ne vodiš“, „Ti me uvek lažeš“, „ Ti me uvek zanemaruješ“
Pokušajte da izbegnete odrednice uvek i nikad u razgovoru s partnerom. Prvo jer to u većini slučajeva nije tačno. Drugo jer mu tako nabijate osećaj krivice i ovom konstatacijom stavljate tačku na i tako da druga strana kreće da se pravda i objašnjava da to nije tako i sukob se raspiruje.


„Tvoja mama je ovakva i onakva.“
Svi volimo naše roditelje i oli nas kad ih neko vređa. Ako imate zamerke na njihovo ponašanje Kažite to nalep način i setite se da su oni stvorili vašeg partnera i gajili i vaspitavali i da je on danas osoba koju obožavate, da ima njihove gene. A još ako imate decu treba da budete svesni da su to njihovi unuci i možda budu isti takvi.


„Vidi kako si debeo, debela.“,
Postoje i nežniji načini da se saopšti partneru da se ugojio i da malo povede računa o sebi. Nije potrebno vređati ga. Vidi on i to sam. Da, zabrinuti ste zbog zdravlja, a i fizički je manje privlačan, ali postoje suptilniji načini da s ovo kaže. Predložite mu da se šetate zajedno, promenite ishranu, uvedete manje kalorične obroke, tako ćete ga ohrabriti da ponovo počne da brine o sebi.


„Izvini, ali….“
Jedna od glupljih stvari koje možete reći. Čim ste posle izvini izgovorili ali to znači da vam uopšte nije žao. Nema ali. Ili je žao ili nije. Izbegavajte ovo ali što uvek sreću kvari.


„Baš me briga, radi kako hoćeš !“
Ne bi trebalo da vas je baš briga. Ako ste partneri, nepisano pravilo je da se savetujete i pomažete. Čim vas pita za mišljenje ili priča o nekoj temi koja ga ljuti, ili mu se sviđa ili ga tišti, treba da budete svesni da mu je stalo. Izgovarajući ovo dajete mu podsvesno signal da ne želite da brinete o njemu i da hoćete da ga ostavite.