Naslovna Putovanja Prinčevski grad Liež

Prinčevski grad - Lijež


Grad u Belgiji, u pokrajini Valonija, poznatiji kao ,,Prinčevski grad” nalazi se na obali reke Muze i zbog toga ga Belgijanci nazivaju i ,,Muzina ćerka”. 
Teritorija današnjeg Liježa bila je naseljena još u vreme paleolita, a postoje i arheološke iskopine iz perioda starog Rima. U spisima, Lijež se prvi put pominje 558. godine pod nazivom Vicus Leudicus. Kasnije u desetom veku Lijež je dobio status biskupske kneževine, zbog čega je grad počeo intenzivno da se razvija, i danas postoje mnogobrojne crkve iz tog perioda. 
Burgundski vojvoda odlučuje da 1468. Godine  spali Lijež jer mu nikako nije polazilo za rukom da ga osvoji.  Lijež je tokom petnaestog i šesnaestog veka bio na meti mnogobrojnih osvajača, ali je uspeo da zadrži svoj autonomni status. 
Francuska vojska je umarširala u Lijež 1794., tokom Francuske revolucije. Klauzulom Bečkog kongresa grad je, zajedno sa ostatkom Belgije dodeljen u okvir Ujedinjenog Kraljevstva Holandije. Nakon revolucije iz 1830. Belgija je proglasila svoju nezavisnost, a Lijež je ušao u sastav nove države. 
Interesantan je podatak da se kod Liježa se odigrala prva bitka tokom Prvog svetskog rata, petog avgusta 1914. godine. 
Tokom Drugog svetskog rata grad se nalazio pod okupacijom Nemačke. 
Posledice okupacije dovele su do ekonomskog kolapsa Liježa, koji je potrqjqo dugo sve do  industrijskog razvojam tako da je danas ovaj grad jedan glavnih ekonomskih centara Belgije.

 
Šta posetiti u Liježu ?
Mesta koja nikako ne biste smeli da zaobiđete prilikom poseti Liježa jesu ulica Hors-Chateau - nekada sedište plemstva, ,,Palata kneževa” , crkvu ,,Saint Martin”, katedralu ,, Saint Lambert” koja se trenutno nalazi u fazi renoviranja pa se pripremite da ćete prolazeći pored njeg dobiti ,,gratis” prašinu po glavi,  Glavnu železničku stanicu gde možete ,,uhvatiti” jedan od brzih vozova čuvene železnice ,,TGV” koji se kreću prosečnom brzinom od 320km/h i za nepunih sat i trideset minuta biti u Parizu. 
Takođe nikako ne smete da napustite Lijež a da niste probali čuveni ,,Gaufre de Liege” - Liježanski vafl (vafl je inače nastao u Liježu), Liježanski vafl se razlikuje od klasičnog Belgijskog po tome što se u Liježanski stavljaju krupne grudvice šećera u prahu (Grain perle sucre) i samim tim vafl je karamelizovan i u orginalnoj recepturi ne dodaje su nikakvi slatki, ni slani namazi.  Ono što Liježani najviše vole da jedu jesu ,,Boulettes à la liégeoise” ćufte spremljene na specifičan način u ,,Lapin” sosu i to je njihovo tradicionalno jelo. U restoranima ukoliko želite da jedete možete biti usluženi do 14h jer nakon toga se hrana ne služi sve do 17h kada Liježani večeraju. 
Kafa nije nešto po čemu se mogu pohvaliti, ali zato ,,Hoegaarden rosée” pivo sa ukusom maline morate da probate čak i ako niste ,,pivopija”. Primetićete da su Liježani vitki ljudi jer veoma polažu na ,,zdravu ishranu”. Za njih važi ,,kvalitet pre svega” pa će izdvojiti i do 15-20e za 100g kvalitetnog sira, a i do 100e za bocu kvalitetnog vina. 
Oni su u stvari Francuzi koji žive na teritoriji Belgije, i Francuski jezik se govori u Liježu kao i u čitavoj Valoniji.

Cene?
Geografski je veoma dobro pozicioniran pa se nalazi na oko 90km od granice sa Francuskom, na oko 80km od Luksemburga, i 40ak km od Holandije i Nemačke. 
Što se tiče šopinga, Lijež je ,,rame uz rame” sa Evropskim modnim centrima pa i u tom vidu turizma nećete oskudevati. 
Cene u restiranima su skoro troduplo više nego u Beogradu, pa ćete za kafu odvojiti izmedju 2,5-3 eura , za Cezar salatu oko 15 eura, a za vafl od 3-7 eura. Cene u marketima su takođe duplo više nego u Srbiji.

 

iz iste rubrike