Lekovita muška vernost

svet

Sa prvim zracima sunca početkom proleća gusti zeleni tepih iz kojeg izviruju plavičasti cvetići prekrije tlo. Prolazimo tako i divimo se toj lepoti ni ne sluteći kolika je njihova snaga i lekovitost.
Da li ste se zapitali nekad kako se ovaj cvetić zove? To je čestoslavica ili verunika (lat. Veronica officinalis) u narodu poznata i kao muška vernost.
Narodni naziv potiče od toga što je cvet ove biljčice toliko nežan i krhak da ga i vetar može oduvati. Otpada na najmanji dodir i taman je stabilan kao vernost muškarca. Ova osobina nije promakla drugim evropskim narodima kao što su Nemci koji imaju isti naziv za čestoslavicu, a zovu je još i ljudska vernost.

Raste na vlažnim mestima do 1000 metara nadmorske visine. Lako se razmnožava i buja i širi.
Hiljadama godina se koristi u narodnoj medicini u vidu čaja, tinktura i sveže ceđenog soka kao pomoćno sredstvo za olakšavanje iskašljavanja, protiv proliva, groznice, stomačnih problema i za umirenje.

Svež sok biljke ima antiseptično dejstvo i koristi se u lečenju rana, pogotovo gnojnih. Pije se ali i nanosi na oštećeno mesto.
Može se mešati i sa drugim biljkama kao sto je kopriva i koristiti u vidu tinkture ili melema za lečenje lišajeva i ekcema.


Biljke za čaj možete ubrati i sami, prosušiti i koristiti tokom cele godine. Sprema se tako što se jedna kašičica prelije sa 2 decilitra vode i pusti da odstoji. Piti u malim gutljajima mlak čaj. Čestoslavica ima umirujuće dejstvo i preporučuje se šolja čaja pred spavanje za miran san.


Tinktura se pravi tako što se u 1 litar domaće rakije, najbolje da koristite lozu, dodaju dve pune supene kašike cele biljke i cvetova I listića, bez korena. Pustite da odstoji dve nedelje na suncu i spremna je za korišćenje. Pije se po jedna čajna kašičića ujutru I uveče, po potrebi.