Naslovna Zanimljivosti Kupus - Brassica oleracea var. capitata

Kupus - Brassica oleracea var. capitata


Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka koja je vrlo zastupljena u ishrani svih naroda sveta.
Lako se gaji i nije skupa te se koristi na različite načine u kuhinjama naroda širom sveta. Nastao je selekcijom divljeg kupusa.
Kupus je zelene i ljubičaste boje. Zbog toga što su unutrašnji listovi kupusa zaštićeni od sunčeve svetlosti okolnim lišćem, oni su često svetliji.
Međutim, spoljna boja listova kupusa je i dalje najčešći način podele kupusa na tipove.

Dva osnovna tipa boje su zelena i crvena. Zeleni kupus se može kretati od veoma tamne do veoma svetle boje.
Neke od svetlijih sorti zelenog kupusa se nazivaju "beli" kupus. Crveni kupus se takođe može široko razlikovati u boji, od rozikastog do tamno ljubičastog. Najtamnije nijanse ljubičastog kupusa se nazivaju i crni kupus.

Kupus se priprema na mnogo različitih načina.
Može se ukiseliti, fermentisati, kuvati na pari pari, dinstati ili jesti sirov.
Odličan je izvor vitamina K, vitamina C i vitamina B6. Takođe je veoma dobar izvor mangana, dijetalnih vlakana, kalijuma, vitamina B1, folata i bakra. Pored toga, kupus je dobar izvor holina, fosfora, vitamina B2, magnezijuma, kalcijuma, selena, gvožđa, pantotenske kiseline, proteina i niacina.

Zdravstvene prednosti kupusa uključuju smanjenje rizika od raka, poboljšanje zdravlja mozga i nervnog sistema, unapređenje zdravlja kostiju, održavanje krvnog pritiska, detoksikaciju organizma, utiče na poboljšanje rada creva, regulisanje nivoa šećera u krvi i pomoć pri gubitku težine jer ima Imasamo 24 kalorija u 100 grama kupusa. Druge koristi uključuju poboljšanje zdravlja kose, kože i noktiju, sprečavanje ili lečenje akni, čira na želucu, rada srca i jačanje imuniteta.

U drevnoj Kini se otprilike 1000 godina pre nove ere se koristio kao lek protiv gubitka kose, tako što se tinktura na bazi soka od kupusa utrljavala na mesta bez kose.

Donosi olakšanje prilikom glavoboljakada se na čelo staviti topli oblog ispunjen zdrobljenim kupusom.
Ako se svakodnevno pije sok od sirovog kupusa može da se spreče i prorede napadi migrene. Možda zvuči ludo, ali mnoge osobe koje pate od glavobolje zaklinju se u ovu tehniku!

Čuvanje kupusa
Čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i do dve nedelje će zadržati svežinu. Nakon što ste ga isekli iskoristite ga u roku od 2-3 dana.
Kuvani kupus prekrijte i stavite u frižider u roku od dva sata od kuvanja i upotrebite u roku od 3-5 dana.
Ako je kupus deo mešanog jela kao što je pita sa kupusom, čuvajte ga u frižideru i koristite u roku od 3-4 dana.
Zamrznite svež ili kuvani kupus u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama za zamrzavanje 10-12 meseci.

Pored jestivog postoje u ukrasne vrste kupusa koje se gaje po vrtovima i saksijama kao na primer Tokyo, Peacock, Colorup.

Kupus se pojavljuje i u Ginisovoj knjizi rekorda, pa imamo najteži kupus na svetu, težak 62,71 kilograma, najteži crveni kupus 23,2 kilograma i najduži kupus 15,37 metara.

Zanimljivosti