Naslovna Zanimljivosti Kako odabrati kupaći kostim - Kupaći kostimi nekad i sad

Kako odabrati kupaći kostim:
Kupaći kostimi nekad i sad


Tokom leta najčešće pitanje među pripadnicama lepšeg pola jeste kako izabrati najbolji kupaći kostim za sebe. Neretko se dešava da dolazimo u situaciju potpune histerije, jer nam navodno ni jedan model ne pristaje.

A šta da nemamo opciju, kao nekada?

Do sredine 17.veka važilo je pravilo na svim javnim kupalištima, kao i javnim kupatilima da se žene moraju banjati potpuno nage.
Potpuni preokret se dogodio u narednom veku, negde početkom 18.veka, kada su kupaći kostimi počeli da se izrađuju od materijala koji ne sme da bude ni malo providan kada se pokvasi.

Kupaći kostimi su bili dugih rukava, možda čak izrađeni u nekoliko slojeva materijala. Današnji bodi za spavanje ili večernji izlazak je otvoreniji nego kupaći kostim u to vreme, čak i laganiji za nošnju. Načudniji splet okolonosti je definitivno bio krajem 19.veka kada je bilo zabranjeno muškarcima i ženama da idu na istu plažu. Kupališta su morala biti obeležena sa naglaskom da li su  otvorena za muške posetioce ili ženske. Takva podela bi danas gotovo bila nezamisliva.

 

A kad smo kod toga da li nešto može da se zamisli ili ne, do negde 1930.-e godine nije uopšte bio u modi preplanuli ten. Holivudske zvezde su ovaj trend donele, kao i modu štrikanih kupaćih kostima.

 

Trenutno je ovakav model izrazito popularan kod nas u vidu končanog gornjeg dela bikinija ili sa naglašenim končanim resama koje znatno utiču na vizuelni efekat uvećanja grudi kod pripadnica lepšeg pola.

 

Bikini, kao prvi kupaći kostim je bio prvi put izrađen 1946.godine, a njegov tvorac je Luj Rear, elektroinženjer. To je bio prvi kupaći kostim koji je otkrivao sve delove tela, pa je u to vreme bio protumačen na skandalozan način. Luj nije mogao da nađe ženu koja je dovoljno hrabra, ujedno i sitna da iznese ovaj model kupaćeg kostima u reklamne svrhe, pa je kao model jedino poslužila profesionalna striptizeta, koja je u to vreme koja je imala samo 19.godina.Danas je bikini upravo kupaći kostim koji se podrazumeva.

 

Jednodelni kupaći kostim je postao popularan 90-ih godina, kao i modeli koji imaju visoke izraze kod prepone upravo da bi isticali dužinu nogu.

 

Danas se sve od navedenog uzima u obzir i uklapa u modu, samo je stvar ukusa i stila ko šta voli I ko šta ume da iznese. Pored kupaćeg kostima, neizostavni detalji su postali aksesoari u vidu šešira za plažu sa natpisima, zatim ogrtača za plažu, marama koje idu oko glave itd.Kako napraviti pravi izbor modela za sebe:

- ako imate velike grudi, obavezno izbegavajte kostime na vezivanje. Gledajte da za sebe odaberete adekvatne korpe, koje su ojačane i čvrste, zbog udobnosti i estetike.
- ako vaš oblik tela podseća na oblik kruške, imate naglašene bokove poput latino diva, najbolje bi bilo da izaberete taman donji deo kupaćeg, a da gornji deo bude efektniji i privuče pažnju. U obzir dolaze naglašeni karneri, šljokice, sve što se vama dopada.
- ako ste gradjeni poput sportista, telo bez oblina, ravan struk, vama najbolje pristaju jednodelni kupaći kostimi svih boja
-ako ste građeni kao peščani sat, imate naglašene obline i tanak struk, budite slobodni da odaberete kupaći na vezivanje i igrate se bojama .

  •