Naslovna Zanimljivosti "VILINSKI KONJICI - LEZI I PRAVI SE MRTVA"

"Vilinski konjići - lezi i pravi se da si mrtva"

Mnoštvo životinja će da legne i pravi se da su mrtve da bi izbegle neprijatelje i grabljivce, ali ženka vilinskog konjica će se praviti mrtva da bi izbegla nepoželjne i dosadne udvarače. Kad odluči da joj je dosta zabave, čim čuje zujanje novog muškog vilinskog konjica koji pokušava da je odobrovolji i zavede, ona se iznenada spušta na zemlju  i padne sa “sve četiri uvis”.

U studiji koja je nedavno predstavljena Američkom ekološkom društvu ovakvo ponašanje je zabeleženo kod 27 od 31 posmatranih vilinskih konjica što dovodi do zaključka da je ovo uobičajena taktika koja nije ranije uočena.

Od ovih 27 slučajeva u 21 od njih se pokazalo uspešnim jer su mužjaci odustajali i odlazili dalje. U 6 slučajeva “mrtva” ženka je i dalje bila dovoljno privlačna za muški rod koji je i dalje pokušavao da je oplodi.
Da li su oni primetili da se ženka folira ili im je pamet bila pomućena od žudnje, tek će se istraživati. Kada bi mužjaci odleteli, ženke bi se vraćale svojim uobičajenim poslovima.

Jedan od razloga, po mišljenju naučnika, zbog kojih su ženke vilinskih konjica primorane na ovo je i što više uzastopnih kopulacija može da ošteti njihove organe za razmnožavanje, pa seksualni odnosi za njih baš i nisu prijatni.