Sto lica Kim Noble
autor: Vesna Dejanović


Engleska slikarka Kim Noble (59) je je neobična i jedinstvena iz više razloga. Ona ima disocijativni poremećaj identitetaili poremećaj dvostruke ličnosti. Da bi se ovaj poremećaj dijagnostikovao, poterbno je da osoba ima bar dva odvojena ego stanja, s različitim modusima bivanja i osećanja koji deluju sasvim nezavisno jedni od drugih, pojavljujući se i upravljajući svešću u različitim razdobljima. Disocijativni poremećaj identiteta počinje u ranom detinjstvu ali se retko dijagnostikuje pre adolescencije. Obično je praćen i drugim dijagnozama kao što su depresija i granični poremećaj ličnosti. Osobe su sklone zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, fobijama, žele sebi da naškode, često i pokušavaju samoubistva.


Kim u sebi ima preko 50 ličnosti koje se pojavljuju, a 13 ličnosti su umetnici i svako od njih slika na svoj način, potpuno različitim stilovima i različite teme.
Svaka od ovih ličnosti postoji odvojeno od druge, imaju svoja imena, različitih su godina, pola, ličnosti, životnih stavova i doživljaja.Tu su Abi, Anon, Boni, Džudi, Karen, Ken, Patricija ….

Kim.

 

Noble.

Ime Kim Noble postoji samo u njenim dokumentima i na zidovima galerija, ali to nije ona. Ona je skup različitih ličnosti i kao takva jedinstvena u Engleskoj, a moguće I u svetu jer stručnjaci ne znaju ni za jednu osobu koja ima u sebi toliko različitih ličnosti koje su potpuno formirane i toliko razdvojene jedna od druge i smenjuju se često, više puta na dan, a nemaju nikakvo sećanje na aktivnosti one druge. Nikad ne znate sa kim razgovarate. Da li je to dečak, devojčica, bulimična tinejdžerka, muškarac, žena.U svojoj autobiografiji otkriva nešto od onoga što je preživela i okolnosti koje su dovele do toga da danas ima toliko ličnosti u sebi.
Odrasla je sa roditeljima koji su bili u nesrećnom braku u kojem nije bilo ljubavi, malo su vodili računa o njoj te je bila prepuštena porodičnim prijateljima i poznanicima da se brinu u njoj, samo što to nije bila briga već. Ekstremna i više puta ponovljena zlostavljanja između njene prve i treće godine života, a možda I kasnijih godina.
U tim trenucima njen um se razbijao na delove, formirajući bezbroj zasebnih identiteta koji uglavnom nemaju nikakvo sećanje na zlostavljanje. Tako se štitila od onoga što joj se događalo.
Tokom tinejdžerskih godina njeno stanje se pogoršavalo, nekoliko puta se predozirala, pokušala je da izvrši samoubistvo, patila je od anoreksije i bulimije.
Posle par godina se stabilizovada da bi joj u dvadesetim godinama bila dijagnostikovana šizofrenija.
Kim ili Patricija počela je da se bavi likovnom umetnošću u sklopu terapije 2004.godine. Vremenom se izdvojilo više od desetak ličnosti koje su počele redovno I uspešno da slikaju. Njihovi stilovi, veštine, tehnike se vrlo razlikuju od apstraktnih do veoma slikovitih. Na većini slika dominiraju motivi zlostavljanja male dece, koji su za Patriciju, ličnost koja se najčešće pojavljuje, bili veoma šokantni I vrlo se uzbudila kad je videla ove radove.
Do sada je imala više od 60 izložbi, što samostalnih, što grupnih radova I učestvovala je u mnogim popularnim emisijama uključujući I šou Opre Vinfri