Naslovna Zanimljivosti Načini za štednju novca: samo je start težak

Načini za štednju novca: samo je start težak


Nizak životni standard sa jedne strane, a prepuni tržni centri sa druge, zbunjuju i najbolje ekonomiste u Srbiji. Statistika, objašnjavaju stručnjaci, ne ilistruje uvek verno sve što se u praksi dešava, ali pokazuje da u Srbiji samo oko 17% ukupnog troška ide na domaćinstvo (kada se izmire računi), dok ostatak novca, Srbi troše na “sitne svakodnevne stvari”.

 

Ako danas kupimo ono što nam nije potrebno, sutra ćemo prodati ono što nam je zaista potrebno.Evo nekoliko predloga

 • Prvo što vam padne na pamet da uradite kada odlučite da počnete da štedite je izbegavanje ispijanje kafe po kafićima za vreme pauze ili posle posla, nosite svoju kafu u termosu ili 3u1.
  Ne jedete više po restoranima ili u menzi za vreme pauze, već nosite obrok od kuće.
  I to je super,  već vidite kako vam ostaje više novca u novčaniku.

   

  1. Umesto da idete u restoran ili kafić sa prijateljima, pozovite ih na terasu ili kod vas u dvorište gde možete za mnogo manje novca popiti i kvalitetniju kafu, vino i pojesti domaću hranu.
  Još bolje da se dogovorite da svako od gostiju donese ponešto. Nismo Amerikanci, ali ni nama ništa ne fali.

  2. Kada idete u prodavnicu ne uzimajte kolica, jer će se u njima naći i puno onoga što vam i nije baš potrebno. Umesto toga uzmite korpu i kupite samo ono po šta ste došli. I nikad ne idite gladni u kupovinu, jer ćete kupiti gomilu hrane koja vam nije ni potrebna, a mamila vas je.

  3.  U mnogim prodavnicama, hrana koja ima nekoliko dana do isteka je snižena i do 50%. Slobodno je kupite - nećete se otrovati. Pogotovo što većina namirnica može da se koristi i posle roka koji je upisan na pakovanju. Ako je neki proizvod pokvaren to ćete sigurno i videti i osetiti.
  takodje izbegavajte velike markete i orjentišite se na male radnje. Što manje izbora, to bolje za vaš novčanik.

  4. Programirajte klimu i grejanje i pazite na otvorena vrata i prozore. Ne mora da rade po ceo dan na maksimumu da bi vam bil prijatno. I sve ostale električne uređaje možete programirati da rade u vreme kada je jeftinija struja – ukoliko nam sada novi zakon to dozvoli.

  5. Sa nekoliko prijatelja možete osnovati Klub za štednju. Jednom nedeljno, svako od vas bi u zajednički fond uplaćivao određenu sumu, da bi se na kraju meseca ili posle 3 meseca, jednom po jednom isplaćivala celokupna suma. Ovo nije loše kao vid štednje, a i dobili biste veću sumu “na gomili”.
  Napravite i “teglu za putovanja” (ili sl.) i u nju kad god stignete ubacite sitniš ili kusur koji ste taj dan uzeli. Interesantno je koliko taj sitniš postaje veliki kapital za par meseci.

  6. Trudite se da iskoristite kupone i klub kartice koje nude razne trgovine. Kao član kluba uvek imate određene popuste i pogodnosti prilikom kupovine. Zašto biste plaćali više?

  7. Ne morate i da se zauvek odreknete one kafe s početka. Svaki kafić i restoran ima tzv. happy hour kada je piće ili hrana snižena ili akcije kafa i kolač po manjoj ceni. Iskoristite ih.

  8. Pozorišta, prodavnice knjiga i bioskopi takođe imaju ponude za svoje posetioce u okviru kojih možete kupiti kartu po nižoj ceni. Učlanite se i iskoristite ove pogodnosti.

  9. Otkažite nepotrebne usluge. Imate fiksni telefon, a ne sećate se kad ste poslednji put nekog pozvali ili vas je neko pozvao, a da nije u pitanju neka marketinška agencija ili prodavci raznih usluga. Otkažite ga i sačuvajte novac.

  10. Ne morate uvek ići taksijem, kolima ili prevozom. Ako imate dve - tri stanice do odredišta prošetajte, uštedećete i novac i učiniti nešto lepo i za vaše zdravlje.

  11. Ne treba vam baš po tri pudera, karmina, laka za nokte ili pet parfema.  Svakog meseca kupite po nešto i videćete kako novac ostaje u novčaniku.