Karajem marta meseca kaktusi se bude iz zimskog sna i potrebna im je nega i pažnja kako bi spremno dočekali leto i zasijali u punom sjaju.

Najpre je potrebno da se prekontroliše zemlja koja je od smanjenog zalivanja otvrdla i potrebno je da se omekša i usitni. To možete uraditi malim nožem ali pažljivo da ne oštetite korenje. Iznesite kaktuse na svetlo mesto, prozor ili verandu ali još uvek ih ne iznosite napolje jer su noći hladne i mogu da se smrznu. Pazite da ne stoje direktno na suncu ali da imaju svetla, na istočnoj ili severnoj strani.

Proverite da li su prerasli posude u kojima se nalaze i presadite ih ako je potrebno. Kaktusi se presađuju na tri godine i više. Prilikom presađivanja koristite rukavice ili više puta savijeno parče papira ili salvete. Izbegavajte da kaktuse dirate golim rukama, ma koliko bodlje bile bezopasne na prvi pogled jer mogu biti nezgodne.
Nemojte ih zalivati bar tri dana posle presađivanja.

Ako je vaš kaktus pustio nove izdanke, ne odvajajte ih odmah. Najbolje je sačekati sledeću godinu za to.
Kada se toplo vreme ustali krajem maja meseca možete ih izneti napolje ali i tada pazite da ne budu izloženi direktnoj svetlosti i suncu. Tada kaktusi počinju da dobijaju nove bodlje.

Zalivajte ih mlakom vodom i vrlo umereno.