Naslovna Svet Napad na saudijsku naftnu kompaniju: Iran reaguje na američke optužbe

Napad na saudijsku naftnu kompaniju: Iran reaguje na američke optužbe

 

Iran je u danas odbacio optužbe državnog sekretara Mikea Pompea da je odgovoran za napade bespilotnih letelica koje su nanele ozbiljnu štetu na dva saudijska naftna postrojenja, pri čemu je ministar spoljnih poslova Irana dodao da amerikanci serviraju "najveću prevaru".
Pompeo je danas izjavio da je Iran izveo "neviđeni napad na isporuku nafte u svetu", iako nije ponudio nikakve dokaze i samo je kratko rekao da je Iran izveo raketne udare.


Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif rekao je da "okrivljivanje Irana neće okončati katastrofu" u Jemenu.

 

Veruje se da su Saudijci glavni rival Teherana na Bliskom Istoku i predvodnici koalicije koja se bori protiv Huta u Jemenu, zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Američka administracija tvrdi da su napade u subotu, koji bi mogli poremetiti isporuke nafte u svetu, izveli jemenski pobunjenici Huti koje podržava zvanični Iran, su sa deset dronova. Napadnuto je najveće saudijsko naftno postrojenje u Abkaiku, uz obećanje još ozbiljnijih operacije ukoliko se ne prekine agresija na Jemen.
Pompeo je okrivio Iran i odbacio navode jemenskih pobunjenika koji su preuzeli odgovornost za napade dronovima.

 

Zvaničnici iz Saudijske Arabije su saopštili da su u subotu obustavili proizvodnju 5,7 miliona barela nafte na dnevnom nivou. Prema saudijskoj televiziji, napad nije poremetio izvoz nafte.
ipak, The Wall Street Journal i američka mreža CNN prenose, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za pet milijuna barela na dan, što je gotovo polovina njene celokupne proizvodnje, odnosno 5 odsto ukupne svetske proizvodnje, piše nemačka novinska agencija DPA.
Seyed Abbas Mousavi  portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, uhapsio je Saudijce zbog njihove uloge u ratu u Jemenu, u kome su izveli napade sa velikim civilnim žrtvama i pogoršali humanitarnu krizu.

Novinska agencija Fars izvestila je na svojoj web stranici na engleskom jeziku da je Mousavi opisao navode šefa američke diplomatije Pompea kao "slepe i besplodne primedbe" koje su u diplomatskom kontekstu bile "besmislene".

Danas je njegovo ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na međunarodnu akciju na očuvanju svetske isporuke nafte kao odgovora na napad, ali nije reklo ništa o priznavanju krivice ili udaru.


Još nije jasno da li su bespilotne letelice koje su pogodile saudijske naftne pogone došle iz Jemena ili neke druge zemlje, ili čak iz same Saudijske Arabije.

Ono što se sa sigurnošću zna je da su Huti nabavili bespilotne letelice dužine do 930 milja, prema izvorima Ujedinjenih nacija, što je pokrenulo pitanje porekla ovog napada.

 

Iako je bilo špekulacija da su bespilotne letelice lansirane iz Iraka, kancelarija iračkog premijera Adel Abdul-Mahdi odbacila je tu teoriju danas. Svi ovi događaji dolaze u trenutku porasta tenzija između Irana i Sjedinjenih Država, koje su se pojačale otkako se predsednik Trump povukao iz sporazuma sastavljenog 2015. godine u kojem je Iran pristao da ograniči svoj nuklearni program.

.

 

  •  

Iz iste rubrike: