Naslovna Beograd Građanska inicijativa PEŠACI NISU MARATONCI

Građanska inicijativa PEŠACI NISU MARATONCI

Inicijativa “Pešaci nisu maratonci” održala je jos jedan protestni skup prekoputa Skupstine Republike Srbije. Ovo okupljanje nazali su pozivom u pomoć, i građanskom vežbom protiv izmeštanja centra Beograda.

 

Neposredni povod za protest je izmeštanje okretnice trolejbusa zbog rekonstrukcije Trga republike. Kako kažu rekonstrukcija centra Beograda nije u skladu sa planskim aktima, i žele da skrenu pažnju gradskim vlastima da nisu zadovoljni načinom na koji se ona sprovodi.

 

„Zatvaranje ulica u centru grada u mnogome otežava život građana koji stanuju u tom delu grada, snižava njegov kvalitet, a svi projekti koji se već tri godine sprovode u centru Beograda i zatvaranje ulica u potpunoj su suprotnosti sa željama stanovnika ovog dela grada. Osim toga, ovi projekti otežavaju, a negde i potpuno onemogućavaju, odnošenje smeća, kao i pristup hitnoj pomoći i vatrogasnih službi, što, osim paralisanja centra Beograda, znači i da oni koji ih sprovode ugrožavaju i imovinu, bezbednost, pa i živote Beograđana koji žive u tom kraju“, navode iz Inicijative argumentaciju protiv proširenja pešačke zone.


Krivične prijave podnesene su protiv građevinskog inženjera Olge Perin, zamenika načelnika građevinske uprave Miloša Vulovića i drugih NN lica kao saizvršitelja, „jer su potpisali projekat i izdali građevinsku dozvolu za radove u centru Beograda koji ga pretvaraju u pešačko-kafansku zonu, koji su u suprotnosti sa generalnim urbanističkim planom i koji izmeštaju centar Grada iz centra u Beograd na vodi“, navodi se u saopštenju Inicijative.

 

Evo šta su organizatori protesta rekli za naš magazin:
(kliknite na sliku da otvorite video) 

 

 

Zanimljivosti