Naslovna Putovanja Najmanji grad u Evropi - Hum

Najmanji grad u Evropi - Hum

 

Hum je gradić u Hrvatskoj u centralnom delu Istre. Prema zvaničnom popisu iz 2011.godine, Hum je imao samo 30 stanovnika. Danas ovaj gradić broji 17 stanovnika.
Hum najmanji grad u Evropi i drugi po redu u nizu najmanjih gradova na svetu. Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda, prvo mesto pripada gradiću Bjuford u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima jednog stanovnika samo.


Rakija Biska

Ono što je jako interesantno jeste da je upravo Hum jedino mesto gde se može dobiti biska, rakija od imele. Biska je domaća rakija koja se priprema od komovice, imele i tri vrsta trava. Tradicionalno se priprema u Istri, a originalni recept je star oko dve hiljade godina i potiče iz doba Kelta. Taj recept je pronađen zapisan na glagoljici, pa se od tada biska priprema na svoj izvorni način.
Lišće i cvet imele se najprie suše na suncu da bi se dobio koncentrat, zatim se on meša sa domaćom rakijom. Biska je domaći naziv za imelu čija su lekovia svojstva poznata od davnina. Od keltskih Druida, Grka i Rimljana pa do danas, imela je vrlo cenjena.


Grad Hum

Grad Hum krase srednjovekovne zidine, danas je Hum spomen-gradić koji izgleda nestvarno, kao tvrđava koja spava kroz vekove. U samom srcu se nalaze crkva Marijinog uznesenja iz 1802.godine, kao i romanska crkva sv. Jeronima iz XII veka, oslikana freskama pod vizantijskim uticajem.

 

Biranje župana na leto dana

U Humu je do danas sačuvan običaj "biranja župana na leto dan" kad svi muškarci iz župe u gradskoj loži urezivanjem glasova na drveni štap "raboš" biraju seoskog poglavara.

 

Aleja glagoljaša

Aleja glagoljaša, je definitivno prepoznatljiv lokalitet ako pričamo o Istri, odnosno Humu. Ona predstavlja 3 km dugačku stazu koja povezuje Hum i Roč. Staza je ukrašena kamenim spomenicima, koji su posvećeni starom pismu Glagoljici, po kome i nosi naziv. Nju čine jedanaest spomenika od kojih su svi isklesani od kamena, a samo su gradska vrata izrađena od bakra.


A kad ste već tu:

- grad Motovun je udaljen oko 35km od Huma. Motovun je prepoznatljiv po svojim predivnim biciklističkim stazama, koje se prostiru dolinom reke Mirne.
Dolina Mirne je prekrivena šumom, crnim i belim tartufima i ima bajkoviti pejzaž. Motovun je gradić, koji pored bogate kulture, nudi priliku za aktivan odmor.
Možete se oprobati u školi jahanja, takmičenju branja tartufa, a za ljubitelje pravog adrenalina tu je i slobodno penjanje, kao i paraglajding.
Zbog svoje prijatne i idealne klime, Motovun je domaćin manifestacija vožnje balonom. Ukoliko se u tom trenutku budete zadesili upravo u Motovunu, sigurno ćete imati osećaj da se nalazite u nekom savršenom filmu. Takođe, kada smo kod filma, Motovun je najpoznatiji po održavanju filmskog festivala koji je namenjen malim filmovima nezavisnih produkcija.


iz iste rubrike

Iz iste rubrike

"Dobrodošli na Siciliju"
 • autor:Marina Vukojičić
 • jul 2019 • Sicilija je najveće italijansko ostrvo u sredozemnom moru, tako da opcije za posetu mogu biti gotovo beskrajne. Italija je zemlja koja se može pohvaliti brojnim zanimljivim arheološkim lokalitetima, popularnim plažama, a Sicilija nudi celogodišnju atrakciju zahvaljujući savršenom spoju blage klime, istorije, dobre kuhinje, živahnog noćnog života i, pre svega, tople atmosfere.

  Bovansko jezero

  Ako se jos malo provozate imaćete priliku da uživate u Bovanskom jezeru koje je 8km dugačko i zaista ostavlja bez daha.


  Drevni soko Gradje takodje nešto što morate videti. Mogla bih da vam pišem još ali ostaviću nešto da biste imali sa čime da se iznenadite, jer mojih 5 dana je bilo ispunjeno u potpunosti.
  Eto, nadam se da sam vam malo dočarala Soko Banju.


  Iz iste rubrike

  Trebinje: hercegovački biser

 • autor:Marina Vukojičić
 • jun 2019