Potrebno:
1 veliko organsko pile težine oko 2 kg,
pola kašičice estragona ili mrvica pelina,
200g maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi,
3 čena belog luka,
Jedan limun
maslinovo ulje,
morska so i mleveni crni biber.
Za prilog:
400g kuvanih leblebija,
2 crvena čilija,
1 limun,
3 grančice timijana,
maslinovo ulje.
Za salatu:
1 zelena lollo rosso salata,
100g spanaća
1 zreli avokado
malo sirćeta,
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
4 - 6 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
Dobro prokuvajte pile. Stavite estragon i maslac u posudu i mućkajte ih dok se ne spoje. Začinite sa morskom soli i biberom.
Odvojite polako deo kože pileta. Gurnite maslac sa estragonom pod odvojenu kožu tako da prekrijete celu kičmu pileta.
Stavite beli luk i limun u pile, pospite so i biber, zalijte malinovim uljem, pa sve zajedno na pleh za pečenje.
U već zagrejanoj rerni od 200° C, pecite pile 10 do 15 minuta, dok ne postane zlatno.
Smanjite toplotu na 180 ° C i nastavite pečenje u trajanju od 1–1½ sata, sve dok se ne ispeče dobro.
Kada je pečeno, stavite piletinu na toplu posudu, lagano prekrijte folijom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Dok se pile peče, spremite prilog. Skuvajte 400g leblebija, dodajte dva iseckana crvena čilija, 1 limun, 3 sveže grančice timijana i sve prelijte maslinovim uljem.
Spremite i salatu. Listove salate pokidajte i spojite sa svežim spanaćem i avokadom. Dodajte prstohvat soli i bibera, senf, med, maslinovo ulje i pomešajte dok se ne sjedini.