Naslovna Putovanja Sve o Eviji na jednom mestu

Sve o Eviji na jednom mestu

 

Pre nego što počnem da pišem bilo šta o ovom prelepom grčkom ostrvu, moram da naglasim da je sve ovde napisano, osim nekih istorijskih ili geografskih činjenica, moj lični utisak! Ovo sam morala da naglasim, jer su utisci o Eviji, koliko sam mogla da primetim, poprilično kontroverzni. Znači, ovo ostrvo ti se, ili svidi, ili ne svidi! Sredina ne postoji. Što mu, po meni, daje još jednu posebnu, dodatnu draž. Pa, da počnemo!


Položaj i nastanak ostrva

Evia je drugo po veličini grčko ostrvo, odmah posle Krita. Nalazi se na jugoistoku Grčke, pored poluostrva Atika i izlazi na Egejsko more. Najveći grad je Halkida, koji se nalazi na jugozapadu ostrva, i u kojem se nalaze dva mosta, koja povezuju ostrvo s kopnom. Ispod starog mosta se dva puta u toku dana smenjuju plima i oseka, odnosno pravac toka vode menja smer na svakih 6 sati. Pretpostavlja se da se Evia u prošlosti odvojila od kopna nekim tekstonskim poremećajem, s obzirom na to da se nalazi na trusnom području.


Iz Halkide se novim auto-putem za nekih sat vremena stiže do Atine.

Halkida je ustvari i jedini pravi grad na celom ostrvu. Sve ostalo su manje-više sela, bez pošte, ambulante, većih supermarketa i sličnog. Jedino Edipsos može da se pohvali da ima poštu, banku, ambulantu u kojoj radi i naše osoblje, pa može da se sporazumeva i na srpsko-hrvatskom jeziku, iako je doktor Grk. Takodje ima i mnoštvo butika, prodavnica, taverni itd.


Privreda

Žila kucavica čitave privrede na ovom ostrvu ipak nije turizam, nego masline i brojni maslinjaci. Cela Grčka se snabdeva maslinama sa ovog područja, a predstavljaju i najvažniji izvozni proizvod cele zemlje. Na sledećem mestu je ribolov. Ono što je za pohvalu kad je ribolov u pitanju, je da je grčka vlada zakonom zabranila nekontrolisan izlov ribe i ostalih morskih vrsta da ne bi došlo do njihovog nestanka. Zbog toga i Evia obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom i čistom netaknutom prirodom.

Osim maslinjacima, Evia je bogata i borovim šumama po kojima je i mesto Pefki dobilo ime (Pefki=bor).  Smola koja se nakuplja na borovima se skuplja i koristi kao jedan od sastojaka za čuveno grčko vino Recinu. Takodje treba spomenuti i to da, bez obzira na to što se ostrvo nalazi na jugu zemlje i što vlada topla, mediteranska klima, otprilike na sredini ostrva je planinski masiv na kojem u zimskim mesecima napada sneg i gde može čak i da se skija. To je i jedan od interesantnih kontrasta ovog ostrva.

 

Pefki

Pefki je jedno od značajnijih turističkih mesta koje poseduje peščanu plažu dugu oko 5 km, šetalište, kao i male i uredjene kafiće i taverne svud pored plaže i vile na obroncima proplanaka okružene borovom šumom. Mesto je malo, mirno i pogodno za porodice s malom decom, kao i one koji su u nekoj malo starijoj životnoj dobi.

 

Edipsos

Pun naziv ovog mesta je Lutra Edipsos. Lutra na grčkom znači banja. Edipsos je čuven po svojim termalnim izvorima, odnosno toplom vodom i do čak 70 stepeni koja izvire iz mora i iz stena i koja se smatra veoma lekovitom.

Iskreno, plaže u samom Edipsosu i kod tih termalnih izvora nisu ništa posebno. Dosta su male i sastoje se od sitnijeg ili krupnijeg šljunka i kamenja. Medjutim, voda je topla i izuzetno čista, tirkizne boje.

Postoji i gradska plaža od sitnog šljunka. Nijedna plaža, osim privatnih, nema ležaljke i suncobrane, nego morate sami poneti svoje, ako mislite da se zaštitite od Sunca.

Edipsos je, kao i cela Evia, do pre nekoliko godina i one ekonomske krize, bio uglavnom zatvoren za strane turiste i rezervisan većinom samo za ugledne i imućne Grke, Engleze, Francuze i ostalu elitu. Tu su dolazili i Marija Kalas, i Aristotel Onazis, koji je tu imao i svoju vilu (crvena kuća na slici ispod), kao i naš kralj Petar I Karadjordjević, koji je isto imao vilu odmah pored Onazisa (bela kuća na slici ispod).

 

U Edipsosu i dalje postoji SPA Resort za one malo dubljeg novčanika koji mogu da odvoje oko 250 eura po danu za boravak u tom luksuznom ambijentu.

 

Ostala mesta

Oko 2km od Edipsosa se nalazi mesto Agios Nikolaos koje ima veliku peščanu plažu, ležaljke, suncobrane, bar s pićem i besplatan wi-fi.

Inače, kad se dolazi iz pravca Srbije, odnosno Makedonije, dolazi se do mesta Glifa u kojem se onda ukrcava na trajekt i prelazi do Evije i mesta Agiokampos.

 

 

Agiokampos

Prelepo malo mesto sa dugim peščanim plažama i providno čistom vodom. Po mom mišljenju, od svega onoga lepog i interesantnog što sam videla i doživela na Eviji, ipak bih izdvojila Agiokampos kao nešto posebno gde bih se uvek vratila.

Nedaleko od Evije se nalaze i ostrva Skiatos i Skopelos, kao i Vulkanska ostrva Lihadonisije, do kojih možete uvek otići na jednodnevni izlet brodom.

A na ostrvu se možete i zabaviti uz tradicionalni grčki ples Sirtaki i uz prvaka Grčke u igranju Sirtakija i sami naučiti ovaj veseli i zanimljivi ples.

 

 

Hrana, piće i cene

Kad je hrana na Eviji u pitanju, ona je ista otprilike kao i u ostatku Grčke. Imate giros, koji košta od 2-2,50 eura, zatim suvlaki, koji je oko 1,50 eura jedan ražnjić. Možete naručiti u restoranu i ribu ili morske plodove, gde vas porcija za dve osobe sa sve pićem neće koštati više od 15-20 eura. Cene su normalne i pristupačne. A riba uvek sveža. Kao i hobotnice, koje se prodaju na ulici.

Tu je naravno i prodavnica u kojoj možete kupiti i sebi nešto da se zasladite, ali i poklon nekom ko vam je drag i koga hoćete da obradujete. Kao što možete videti i na slici, cene su prilično povoljne.

Ono što treba naglasiti ovde posebno je da, osim supermarketa i pekara koje se otvaraju u 8h, kafići i restorani se otvaraju tek oko 10h ili 11h. Grci vole dugo da spavaju. Njihov dan počinje oko 10h kad doručkuju neku vrstu njihovog lisnatog peciva. Zatim sede u kafani do ručka, piju i veoma glasno razgovaraju ili se svadjaju. Medjutim, njihove svadje uvek ostanu samo na verbalnom nivou. Nikad ne predju u fizički obračun. Posle ručka spavaju ili odmaraju do večere. Večeraju izmedju 22h i ponoći i to im je glavni obrok u danu. Jedu kao mi za Slavu. Nakon toga idu da spavaju i nema više nigde žive duše na ulici.

Ako me pitate sad kad rade, odgovor je “ne znam”. Oni uvek imaju vremena. I nemaju radno vreme. Ni na jednom skoro ugostiteljskom objektu ili butiku, pa čak i pošti ili banci, nećete videti istaknutu tablu s radnim vremenom. Pa tako može da vam se desi da je u 11h prepodne sve zatvoreno, ali je zato prodavnica odeće otvorena u 11h uveče.

Ako želite miran odmor, bez buke, gužve, pijanih klinaca koji teturaju ulicama, Evia je idealno mesto za to. Na Eviji nemojte očekivati lude noćne provode do zore, jer tamo toga NEMA! Na Eviji možete šetati, čitati, kupati se, zaboraviti na sve brige i probleme, meditirati, stopiti se s prirodom, jer na tom ostrvu vam se čini kao da je vreme stalo i da niko i ništa osim vas, mirisa borova i zvuka talasa koji udaraju od obalu, ne postoji. Ako je to ono o čemu maštate i što vam je potrebno, onda je Evia idealno mesto za vas. I ostrvo kojem ću se sigurno jednom opet vratiti.

 

 

iz iste rubrike

Iz iste rubrike

"Dobrodošli na Siciliju"
 • autor:Marina Vukojičić
 • jul 2019 • Sicilija je najveće italijansko ostrvo u sredozemnom moru, tako da opcije za posetu mogu biti gotovo beskrajne. Italija je zemlja koja se može pohvaliti brojnim zanimljivim arheološkim lokalitetima, popularnim plažama, a Sicilija nudi celogodišnju atrakciju zahvaljujući savršenom spoju blage klime, istorije, dobre kuhinje, živahnog noćnog života i, pre svega, tople atmosfere.

  Bovansko jezero

  Ako se jos malo provozate imaćete priliku da uživate u Bovanskom jezeru koje je 8km dugačko i zaista ostavlja bez daha.


  Drevni soko Gradje takodje nešto što morate videti. Mogla bih da vam pišem još ali ostaviću nešto da biste imali sa čime da se iznenadite, jer mojih 5 dana je bilo ispunjeno u potpunosti.
  Eto, nadam se da sam vam malo dočarala Soko Banju.


  Iz iste rubrike

  Bajkalsko jezero:
  Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?


 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019
 • Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

  Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Trebinje: hercegovački biser

 • autor:Marina Vukojičić
 • jun 2019