Naslovna Ekologija ŠTA MOŽETE URADITI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU ZA ZAŠTITU OKOLINE

ŠTA MOŽETE URADITI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU ZA ZAŠTITU OKOLINE

Svakodnevno se ljutimo na velike zagađivače i preduzetnike koji uništavaju okolinu izduvnim gasovima, sečom drveća, betoniranjem svega što vide, fabrikama bez filtera na dimnjacima, a ne razmišljamo o tome šta mi kao jedinka možemo da uradimo za našu okolinu. Uvek je to tamo neko ko uništava, a mi, često iz neznanja pravimo štetu.

U našoj zemlji ekološka svest na žalost kod većine građana nije dovoljno razvijena. Često se ponašamo bahato i u svom domu i na ulici. Neretko ćete videti ljude koji potiču iz različitih društvenih slojeva, sredina, obrazovanja da se bahato ponašaju bacajući papiriće, opuške, žvakaće gume po ulici, a kada ih opomenete, osetiće se uvređeno jer ko ste vi da ih opominjete kad na ulici nema u blizini kante za smeće, a da guraju u torbu otpad, ne pada im na pamet jer su čisti i uredni, pa neće da se prljaju.  

U našem zakonu postoje kaznene odredbe za pojedince i privredna društva koja zagađuju okolinu ali se u praksi slabo primenjuju.

Donosimo vam nekoliko saveta koje svakodnevno možete primenjivati u cilju očuvanja životne sredine ali i smanjenja troškova.

Svaki dan viđamo automobile u kojima sedi po jedan čovek – vozač. Ako već morate ići na posao automobilom, zašto se ne biste dogovorili sa komšilukom koji ide u istom smeru i idete svi zajedno ? Uskladite svoje obaveze, pa u jednoj vožnji obavite sve što ste planirali za taj dan. Imaćete višestruke koristi, pre svega manje troškove, a i manji broj vozila na ulici smanjuje emisiju gasova koji se ispuštaju i dovode do efekta staklene bašte.

Isto tako možete ići biciklom ili peške na posao ako nije previše daleko, tako činite odličnu stvar za svoje zdravlje i gubite suvišne kalorije, štedite vreme i novac ne trošeći ga za treninge po teratanama.

Obratite pažnju na potrošnju vode. Da, mnogi će reći „ja to plaćam i moje je pravo da trošim koliko hoću“. Naravno da jeste ali se zapitajte da li će vaša deca i unuci imati taj luksuz da rasipaju čistu vodu. U mnogim zemljama voda sa česme nije za piće i mi još uvek imamo taj luksuz da ne moramo kupovati vodu, sem u nekim krajevima zemlje i ako baš neko insistira na tome da pije flaširanu jer mu je sigurnija. 

Kada perete zube, zavrnite slavinu dok ih trljate četkicom, kada se tuširate zavrnite slavinu kada se sapunjate, kada uključujete mašinu za pranje veša ili sudova, napunite je, da ne biste trošili desetine litara vode na par stvari. Poželjno je prekontrolisati instalacije, proveriti da li negde voda curi i popraviti kvarove. Sem što ćete uraditi dosta za svoju okolinu, biće vam zahvalan i vaš novčanik.

U mnogim kompanijskim mejlovima ćete na kraju videti naznaku „ne štampajte ovaj mejl ako nije neophodno“, pa primenite ovo pravilo i kod kuće. Danas skoro svako poseduje mobilni telefon i kompjuter tako da sve beleške i podsetnike možete tu upisivati, a ne na papire koje ćete kasnije baciti.

Smanjite potrošnju električne energije tako što ćete sve sijalice zameniti štedljivim. Prijatnu temperaturu u kući i stanu ćete održati tako što ćete nabaviti termostat koji kontroliše uređaje za grejanje i hlađenje, a na nama je da uskladimo provetravanje prostorija da se ne bi gubila toplota. Gradnja novijeg datuma ima urađenu izolaciju i prozore i vrata koji su energetski efikasni, pa ako planirate da obnovite fasadu i prozore, obratite pažnju na one koje kupujete i ugrađujete. Moguće da će vas u tom trenutku koštati više, ali će se  narednim godinama isplatiti. I obavezno gasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite jer je to bespotrebno rasipanje energije i novca. U kućama, zgradama, pa i u stanovima poželjno je ugraditi senzore svetla koji reaguju na pokret i automatski se pale i gase po potrebi.

Sve račune i reklame koje je moguće poslati onlajn odjavite. Izvode s bankarskih računa za firmu i za vas lično preusmerite na svoj e-mail. Račune i naloge i fakture šaljite na mejl i plaćajte preko interneta i čuvajte ih u folderima. Ako vam budu potrebni, vrlo lako ćete ih moći odštampati. Uštedećete vreme koje izgubite da bi ste otišli do banke i spasiti desetine stabala koja bi bila posečena.

Ne bacajte tek tako stare stvari u kontejner. Ako u vašem gradu postoji kompanija za reciklažu elektronskog otpada pozovite ih da odnesu stari televizor ili kompjuter. Staru garderobu i ostale stvari koje su još upotrebljive odnesite u dobrotvorne organizacije, ne bacajte ih i ne gomilajte otpad koji će se samo razvlačiti. Stare krpe, peskire, čaršafe možete koristiti za čišćenje ili poklonti organizacijama koje se bave zaštitom životinja kojima su uvek potrebni. Mnogi veliki marketi imaju pultove gde možete ostaviti stare istrošene baterije umesto da ih bacite u smeće.


Zasadite drvo. Ostavićete nešto iza sebe što je zaista korisno i planeta će vam biti zahvalna. Možete i staviti pločicu sa svojim imenom ako vam je stalo da vas zapamte kao dobročinitelja.
Uvedite sađenje drveća kao porodičnu tradiciju tako što ćete za svaki bitan događaj za vas i vašu porodicu u dvorištu ili šumi posaditi jedno stablo.


 

 

 

Zanimljivosti