Naslovna Putovanja Edinburg – grad na južnoj obali reke Fert ov Fort

Edinburg – grad na južnoj obali reke Fert ov Fort

Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni je grad Škotske. 
Smešten je u Lotijan dolini, na južnoj obali reke Fert ov Fort. Prema proceni iz 2013. godine, u gradu je živelo 492.680 stanovnika i drugi je po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova. 
Edinburg se nalazi u centru veće urbane zone u kojoj živi oko 778.000 stanovnika. Grad Edinburg sa okolinom ima 1.330.480 stanovnika.

Edinburg je prestonica Škotske još od 1437. i sedište je škotske samoupravne vlade. On je takođe i centar Generalne skupštine škotskih crkava i dom nacionalnih ustanova, kao što su Nacionalni muzej, Nacionalna biblioteka i Nacionalna galerija Škotske. 
Najveći je finansijski centar u Ujedinjenom Kraljevstvu posle Londona. Stari i Novi Grad su stavljeni na Uneskovu listu 1995. godine. 

U Edinburgu poslednjih dvanaest vekova nije bilo rata, pa je grad toliko očuvan i lep da izgleda nestvarno. 
Pošto obiluje zamkovima i dvorcima, izgleda kao jedno od onih mesta iz bajki. Čak i glavna gradska ulica ima bajkovito ime “Ulica prinčeva”. 
Škoti su majstori svetla, kod njih je i najmanja kuća posebno okićena, pa kada padne mrak, nastaje prava čarolija. 
Turisti koji dođu u Edinburg uglavnom se slažu s onim što su prethodno slušali o njemu – da je to jedan od najlepših gradova u Evropi . 
Grad je s tri strane okružen brdašcima, tačnije vulkanskim uzvišenjima, koja veoma čudno izgledaju, jer na njima ne raste nikakvo bilje, potpuno su gola. 
Čuvena škotska nošnja, kilt, i dalje je aktuelna u Edinburgu. U većini škola devojčice su u kariranim pantalonama, a dečaci u kariranim suknjicama. Čak i na ulici ima mnogo mladića koji uz sportsku jaknu i martinke na nogama nose suknju.

Aerodrom Edinburgh Airport, grad Edinburg se nalazi na nadmorskoj visini od 41m ili 135ft. 
Vremenska zona u kojoj se nalazi aerodrom Edinburgh Airport je Europe/London a vremenska razlika u odnosu na Srbiju je -1. 
Od Beograda je udaljen 2068.88km, od Niša je udaljen oko 2266.51km.

 

Aerodrom Edinburgh Airport

Šta posetiti u Edinburgu?

 • Muzeji i galerije u Edinburghu potpuno su besplatni za posetitelje!
  Možete započeti turu u National Gallery of Scotland i videti neke od značajnih umetničkih dela kao što su Haystacks od Moneta, Diana i Callisto od Tiziana i dela drugih poznatih slikara poput Degasa, Rembrandta, El Greca, Cézannea i Berninija. Sledeća stanica je Museum on The Mound, muzej posvećen istoriji britanske funte. Jeste li znali da Škotska ima svoju verziju novčanica? Iako je bilo koja vrsta novčanica prihvaćena u Škotskoj, trgovci u Engleskoj mogli bi odbiti škotsku verziju novčanice. Imajte to na umu ako planirate izlete u engleske gradove.

 • Posetite obavezno zvanični dom britanske kraljevske porodice u Škotskoj. Nalazi se u podnožju Royal Mile ulice i ova palata je dom kraljevima i kraljicama više od 500 godina. Čak i danas britanska kraljevska porodica odseda ovde kada dođe u službenu posetu Škotskoj.

 • Dvorac Edinburg godišnje poseti oko milion ljudi. Ako se izuzme Londonska kula, dvorac Edinburg je najposećeniji spomenik u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oko 600. godine 300 ljudi se okupilo oko njihovog kralja Ričarda u njegovoj tvrđavi Din Edin. Ovo je prvo pominjanje imena mesta koje danas zovemo Edinburg. 638. godine Din Edin je okupiran od strane Jokširskih anđela. Nakon toga je mesto dobilo naziv Edinburg, koji se održao do danas.

 • New Town, Princes St je jedna od najspektakularnijih trgovačkih ulica na svetu. Leti je sunčana, ima lep pogled na park Prices Street Gardens i Stari Grad. U ovoj ulici nalaze se zanimljive crkve, St John’s Church, i St Cuthbert’s Parish Church.

 • Calton Hill, ova strma litica predstavlja edinburški Akropolj, a na vrhu ima nekoliko spomenika koji uglavnom datiraju iz 19. veka. To je i mesto odakle se pruža najbolji pogled na Edinburg, i to na tvrđavu, Holyrood, Arturovo Sedlo, Njutaun, i Princes St.

 • Zgrada Škotskog parlamenta, u senci Arturove stolice, nalazi se višestruko nagrađivana zgrada Škotskog parlamenta. Dizajnirao ju je katalonski arhitekta Enrik Mirales i ocenjuje se ili kao “čudo moderne arhitekture” ili kao “precenjeno ruglo”. Možete dati i svoju ocenu u okviru besplatnih tura sa vodičima i čak pogledati trajnu izložbu o Parlamentu.

 • Edinburgh Zoo - neprofitna organizacija posvećena ne samo za zabavu i edukaciju posetitelja, već I učestvovanju u velikim istraživačkim projektima. I danas, zoološki vrt je aktivan u sledećim područjima:  uzgoj retkih i ugroženih vrsta; Istraživanja u području etologije (životinjskog ponašanje); aktivno učestvovanje u različitim programima za očuvanje divljih životinja u svetu

 

iz iste rubrike

Da li ste znali?

1. Slavna enciklopedija Britannika prvi put je štampana u Edinburgu 1768. godine. 
2. Prvi grad na svetu koji je imao vatrogasnu službu je Edinburg. 
3. Pisac Artur Konan Dojl, autor slavnog Šerloka Holmsa, rođen je u Edinburgu, a navodno je svog glavnog junaka napravio na osnovu osobina profesora Džozefa Bela, poznatog hirurga iz 19. veka. 
4. Dž. K. Rouling svoju prvu knjigu o Hariju Poteru napisala upravo u Edinburgu. 
5. Stanovnici grada su u 17. veku na svom čelu spaljivali izmet golubova, jer su verovali da će time izlečiti ćelavost.

Gde uzeti predah?

Cairngorm kafe u Frederik ulici, u samom centru grada, nalazi se nadomak poznate George ulice, što ga čini savršenim za usputni oporavak i jednu toplu šoljicu flat white kafe, posle šopinga. Enterijer odiše planinskim utiskom, sa sve okačenim skijama koje podsećaju na spustove niz Kairgome. Upravo ovde je pušten u pogon prvi "San Remo Opera Espreso" Aparat u Škotskoj, pa se Kairgorm Kafe ponosi svojom preciznošću i pedantnošću o kojoj svedoče pažljivo odmerene količine kafe i čaja u epruvetama okačenim na zidovima.

Montana Mike's Steakhouse – nalazi se u centru grada i prema ocenama mnogih, ovde možete pojesti jedan od najukusnijih goveđih bifteka  I uživati u tradicionalnoj kuhinji

Najpoznatije pivnice "Innis & Gunn", "Caledonian Brewery", "Knops Beer Company", "Kinneil Brew House" ali i "Belhaven Brewery", najstariju pivnicu u celoj Britaniji. Ako ste pravi ljubitelj piva onda ne bi bilo loše ni da obiđete grad Aloa koji se nalazi u blizini Edinburga u kojem se nalazi poznata pivnica "Williams Brothers Brewing Co". Edinburg takođe ne zaostaje za festivalima piva, tako da u ovom gradu možete posetiti "Edinburgh Oktoberfest" i "Scottish Real Ale Festival" ukoliko ste u tom periodu godine u poseti gradu. 


Iz iste rubrike

Bajkalsko jezero:
Da li ste znali koje je najdublje jezero na svetu?

 • autor:Jovana Veličković
 • april 2019
 • Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Kao najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji,  administrativno obuhvata dve oblasti Irkutsku oblast i Burjatijiu.
  Godine 1996. jezero je stavljeno na listu svetske baštine

  Ime je dobilo po tatarskom bai-kul - „bogato jezero“ i od jakutskog Bajagal - Veliko Jezero. Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. 

  Kako obići Stuttgart :
  za jedan dan??

 • autor:Dragana Santrač
 • jun 2019