Naslovna Svet Uhapšen Džulijan Asanž

Uhapšen Džulijan Asanž


Džulijan Asanž, rođen 1971.godine, je australijski novinar i internet aktivista, najpoznatiji je po radu na internet sajtu „WikiLeaks”, čiji je novinar i urednik. Pre toga, bio je student fizike i matematike, ali i programer.
Sa šesnaest godina postaje haker, a sa dvadeset biva uhapšen zbog upada na računare. Izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice, ali je osuđen samo na novčanu kaznu od 2.100 australijskih dolara. 
Website "WikiLeaks" osniva 2006.godine na svom kućnom server, i od tada objavljuje stotine hiljada dokumenata o ekstrapravnim ubistvima u Keniji, o toksičnom otpadu u Obali Slonovače, Sajentološkoj crkvi, zatvoru Gvantanamo, bankama Julijus Ber i Kaupting, ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše američkih ambasada i konzulata u svetu. 

Zašto ustvari hapse Džulijana Asanža?

Od 30. novembra 2010,godine, Interpol ga je smestio na crveni spisak traženih osoba. Poternica se temelji na zahtevu Švedske gde je protiv njega pokrenuta, zatim prekinuta, a onda ponovno pokrenuta istraga zbog silovanja počinjenog u leto 2010.godine. 
Te iste godine, decembra meseca, Asanž se u Londonu predao Skotland Jardu, gde je 24. februara sud u Londonu naložio da Asanž bude izručen Švedskoj, na šta se on žalio Višem sudu. 
16. avgusta 2012. godine Ekvador je odobrio politički azil Džulijanu Asanžu, koji se krije u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna iste godine. Britanske vlasti su saopštile da bez obzira na odluku neće dopustiti Asanžu da napusti zemlju, jer su „istrajne u nameri da ga isporuče“. Zvanični Ekvador je objavio da im je „javno zaprećeno racijom“.
Asanž, koji negira sve optužbe, tvrdi da se iza odluke da bude isporučen krije namera da ga Šveđani proslede vlastima SAD, koje će mu pod optužbom za špijunažu suditi zbog objavljivanja tajnih informacija. Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo je izjavio da su „Asanžova strahovanja od političkog suđenja potpuno opravdana“ i naveo da je njegova zemlja verna tradiciji da štiti one koji su ugroženi.


Juče je ipak uhapšen!

Ekvadorska vlada, suspendovala je juče državljanstvo koje je dodelila Asanžu, čime je otvorila put za hapšenje. Asanž je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu zbog kršenja prava puštanja na slobodu uz kauciju na osnovu američkog zahteva za izručenje, za šta mu je zaprećena zatvorska kazna od 12 meseci.
Uhapšen je nakon sedmogodišnje potere, i kako bi se suočio sa optužbama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog upada u sistem  Pentagona 2010.godine. 
Marise Paine, australski ministar inostranih poslova, je odgovorila novinarima da će Asanž, kao australski državljanin, dobiti konzularnu pomoć, kao što bi i svaki drugi građanin ukoliko bi bio suočen sa hapšenjem u stranoj zemlji dobio, te da će se danas konzularni predstavnici sastati sa Asanžom. 
Njoj je postavljeno pitanje da li će australijska vlada tražiti garancije da Asanž neće biti izručen državi u kojoj bi mogao biti izložen smrtnoj kazni, na šta je ona rekla da, iako se Australija i dalje žestoko protivi smrtnoj kazni, Asanžova potencijalna ekstradicija u SAD predstavlja problem između Velike Britanije i SADa.

Australski premijer, Scott Morrison, izjavio je novinarima da će se Asanž tretirati na isti način, kao i svi drugi državljani Australije koji krše zakone u inostranstvu, a država neće sprečiti njegovu ekstradiciju u SAD. 
"Kada Australijski gradjani putuju u svet i nađu se u problemu sa zakonom, suočavaju se sa pravosudnim sistemima tih zemalja", istakao je Morrison.

 

Ko još veruje političaru u predizbornoj kampanji?

Uprkos tvrdnjama da ne zna mnogo o "WikiLeaks"-u, Trump ga je citirao 145 puta u poslednjem mesecu svoje kampanje.
Tokom kampanje 2016.godine, Trump je nazvao "WikiLeaks" - "pravim blagom" i podržao ovu organizaciju kada je objavila mejlove njegove rivalke Hilari Klinton.
Poslanica Laburističke partije, Diane Abbott je oštro odgovorila o slučaju Asanža."Treba da se setimo šta je Vikiliks zapravo otkrio. Ko može da zaboravi snimke iz Pentagona o raketnom napadu na Irak 2007. godine, kada je ubijeno 18 civila, a stradala su i dva novinara agencije Rojters?", rekla je Abbottova.

"Džulijan Asanž nije progonjen kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost SAD, već je progonjen zato što je pokazao svetu zločine američkih vlasti i američke vojske" dodaje Diane Abbott.

Asanžeov advokat, Jennifer Robinson, izjavila je večeras na BBC kanalu, da hapšenje njenog klijenta predstavlja "ozbiljan presedan" protiv slobode govora.
"Columbia Journalism Reviev" je upozorio da će “novinari u budućnosti morati biti mnogo oprezniji” navodeći  “ozbiljne posledice” Asanžovog delovanja i optužbe protiv njega.

 

Iz iste rubrike