Naslovna SVET Ko je bio Džefri Edvard Epstajn?

Ko je bio Džefri Edvard Epstajn?


Džefri Edvard Epstajn je rođen 20. januara 1953.godine u Bruklinu u Nju Jorku gde je i odrastao.
Nakon što je završio srednju školu Lafayette u Bruklinu, Epstajn je pokušao pa napustio Cooper Union na Menhetnu 1971.godine i upisao se na Njujorški Institut za matematičke nauke Courant, gde je ostao bez diplome.

Uprkos rupama u obrazovanju, Epstajn je predavao matematiku i fiziku na Daltonu u periodu između 1973 i 1975.godine. Tokom rada na Daltonu, počeli su prvi Epteinovi poslovni uspesi.

Kao predavač, lako se sprijateljio sa svojom učenicom, ćerkom vlasnika kompanije “The Bear Stearns Companies” Alanom Greenbergom, pa je prešao da radi za istu kompaniju 1976.godine, napustivši školu.
Posao mu je išao odlično i postao je ograničen partner firme, pre nego što je 1981. godine odlučio da ode iz kompanije i da osnuje sopstvenu firmu.

Od kada je 1982. osnovao “J. Epstajn & Co.”, Epstajnovo bogatstvo i karijera postaju sve mutniji i mračniji.
"Njujork Magazin" prokomentarisao je da su detalji poslovanja kompanije nejasni i da se zbog mućkanja oko poreza, poslovanje vodi sa ostrva St. Thomas na američkim Devičanskim ostrvima.
Recimo, ova firma je prihvatala samo klijente sa imovinom od milijardu ili više dolara i bila je skrivena od javnosti dana svog osnivanja. Zvanično su finansirali i davali pozajmice bogatim klijentima.
Les Wexner, osnivač modnog brenda “The Limited” i lider u modnoj industriji, jedini je identifikovani klijent firme.

 

"Moje uverenje je da Džefri održava neku vrstu firme za upravljanje novcem, mada od njega nećete dobiti direktan odgovor", rekao je poznati investitor za “New York Magazin” 2002.godine.

"Jednom mi je rekao da ima 300 ljudi koji rade za njega, a takođe sam čuo da on upravlja novcem Rokfelera. Ali nikad se ne zna. To je poput proveravanja “čarobnjaka iz Oza” - tamo ih može biti manje ili mnogo više, nego što ih vidimo. "

 

Iako nismo baš naj sigurniji kako je Epstajn zarađivao, njegovo bogatstvo je počelo da se uvećava vrtoglavom brzinom.
Do 1992. godine Epstajn je bio zvanični vlasnik najveće privatne rezidencije na Menhetnu. Kasnije će takođe kupiti kuće u Parizu, Majamiju, Novom Meksiku i celom ostrvu Little St. James na američkim Devičanskim ostrvima.

Ostrvo Little St. James, koje je Epstajn zvao u šali i "Little St. Jeff" nalazi se u Devičanskom arhipelagu. Može mu se pristupiti samo helikopterom ili brodom, a proteže se na oko 28 hektara i bilo je atrakcija za mnoge pripadnike svetske elite. Na njega su zbog seksualnih orgija, redovno dovodjene i maloletne devojke.

Pored nekretnina koje je kupovao širom sveta, osnovao je i fondaciju kojom je donirao Harvard u iznosu od 30 miliona dolara.

 

Ova donacija će se ispostaviti kao najbolja investicija, jer ga je tadašnji profesor Harvarda Alan Deršovic - američki pravnik i advokat, koji je dao značajan doprinos na području ustavnog i kaznenog prava Amerike - javno hvalio kao "sjajnog", a kasnije zastupao tokom optužbe za seksualno napastvovanje 2007. godine.

Iako je Deršovic osumljičen da je učestvovao u silovanju i u trgovini ljudima, u više navrata je negirao optužbe koje je iznela jedna od žrtava.

 

Epstajn se pokazao i kao "kolekcionar" poznatih i moćnih prijatelja, nakon putovanja u Afriku sa tadašnjim predsednikom Bilom Klintonom i glumcem Kevinom Spejsijem.
Epstajnov privatni avion odleteo je sa predsednikom Bil Klintonom, glumcem Kevinom Spejsijem i komičarem Kris Takerom u Afriku, kako bi obišao mesta i stanovništvo obolelo od AIDSa tokom predizbornih kampanja.

"Volim da investiram u ljude, bilo da se radi o politici ili nauci", rekao je Epstajn. "To je ono što ja radim."

Medjutim, Klinton nije jedini predsednik koji je družbovao sa Epstajnom.

 

Donald Tramp se kretao u istim krugovima kao i Epstajn, a činilo se da je to sve od početka i javna tajna jer je finansijer često bio okružen mladim i lepim ženama.
Donald Tramp opisao je Epstajna 2002. godine za “New York Magazin” kao nekoga ko "uživa u svom društvenom životu" i voli “mladje žene".
"Poznajem Džefa već petnaest godina", rekao je Tramp tada Magazinu.
"Odličan je momak. Veoma mu je zabavno. Čak se priča da i on voli lepe žene kao i ja, a mnoge od njih su jako mlade."

Prema najnovijim informacijama i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i dalje je na listi osumljičenih koji su posećivali vilu Epstajna. Više o Bajdenu pročitajte na
https://normalno.rs/biden.html.

2007. godine kolumnista Vanity Fair -a Majkl Volf je rekao da su Epstajna 1990. godine tokom leta privatnim avionom pratile “kako da to kažem - tri devojčice, ali ne njegove ćerke, uzrasta od 18, 19, i 20 godina koje su izgledale kao modeli”

"Nikada nije bio tajnovit u vezi sa devojkama", rekao je Volf. "U jednom trenutku, kada su počele njegove nevolje, razgovarao je sa mnom i rekao:" Šta da kažem, volim mlade devojke. "
Rekao sam: "Možda bi trebalo da kažeš:" Volim mlade žene. "

 

Pre nego što su se pojavile poslednje optužbe protiv Epstajna, Tramp je dao sve od sebe da redukuje i prikrije prijateljstvo sa Džefom.

U razgovoru sa novinarima 9. jula, Tramp je rekao da poznaje Epstajna "kao što ga znaju svi Palm Beach u". "Davno sam se vidjao sa njim. Mislim da nisam razgovarao sa njim više od 15 godina. Nije mi bio simpatičan. Davno, rekao bih, možda, pre 15 godina. to nisam mogao da mu kažem."

 

Epstajnove veze, pokazale su se korisnim nakon što su vlasti iz Majamija započele istragu zbog seksualnog zlostavljanja 2005. godine. Finansijera je zaštitio od zakona 2007. godine, do skoro i Trampov ministar rada i Aleksandar Akost.

 

Nakon godina tužbi o seksualnom zlostavljanju mladih devojaka, detektivi u Palm Beach-u na Floridi, 2005. godine, postupili su po žalbi žene koja je rekla da je bogati muškarac po imenu "Džef" zlostavljao njenu pastorku.

Prekinut je tajni dogovor sa tadašnjim američkim tužiocem Akostom koji je Epstajnu dao imunitet od saveznog tužilaštva (tadašnji tužilac i doskorašnji Trampov zvaničnik Aleksandar Akost je tajno sklopio sa Epstajnom 2007. godine), a Epstajn je priznao krivicu za plaćanje prostitki i vrbovanje maloletnica za prostituciju.
Tužilac Akost je u julu ove godine podneo ostavku na mesto Trampovog sekretara za rad.

 

2007.godine, Epstajn je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 meseci, tokom koje je smeo da izlazi iz zatvora šest dana nedeljno, kako bi radio u svojoj kancelariji na Palm Beachu.

 

Epstajnov misteriozni imidž počeo je da se ruši tokom narednih godina, a naročito posle 2008.godine kada je postao i zvanično registrovani seksualni prestupnik.

 

 

No, nije samo Džefri stradao u skandalima koji tresu ovih dana svet.

 

Vojvoda od Jorka bio je dugogodišnji Epstajnov prijatelj. Od svih poznatih prijatelja, princ Endru je najdirektnije upleten u optužbe protiv Epstajna.,

Prema svedočenju jedne od žrtava, njoj je naloženo da ima tri seksualna odnosa u tri različite prilike sa princom u Epstajnovom domu u Njujorku i kući njegove bivše partnerke u Londonu. Ona je opisala da je to bio deo "orgija sa brojnim maloletnim devojkama".

Bakingemska palata je snažno negirala ove optužbe, ali je loša reputacija princa Endua uticala na to da on bude uklonjen sa pozicije trgovinskog predstavnika kraljevstva u SAD.

 

2016. godine je podneta anonima tužba protiv Trampa u kojoj se navodi da je silovao 13-godišnju devojčicu u Epstajnovoj vili na Menhetnu tokom jedne od žurki koje je Tramp redovno posećivao. Tužba je brzo povučena.

 

U novembru 2018. “Miami Herald” je izvestio je da su desetine maloletnih žrtava rutinski zlostavljane u Epstajnovoj vili na Palm Beachu.

Reporter “The Herald”-a, Džuli Braun izveštava da poseduje sudski dokument koji detaljno opisuje da je Epstajn plaćao maloletnim devojkama da mu “rade erotsku masažu”, tokom kojih bi ih često podvrgavao daljim zlostavljanjima i kasnije im ponudio novac da zaposle i druge mlade devojke.

Džozef Rekoli, glavni detektiv na slučaju u Palm Beach-u, rekao je da je Epstajn upravljao "seksualnom piramidalnom šemom". Identifikovano je oko 80 devojka koje je Epstajn zlostavljao ili na drugi način seksualno iskorišćavao.

Tim tužitelja se borio za optužbu, dok je Epstajn odgovorio na tužbu rekavši da su devojke pristajale na „dela “ i da je verovao da imaju preko 18 godina.

 

6.jula ove godine, Epstajn je uhapšen pod optužbom za seks-trafiking.
Prema optužbi Epstajn je zlostavljao maloletne devojke u njegovim domovima na Menhetnu i na Floridi.
Optužen je 8. jula a u optužnici, se tvrdilo da je Epstajn zlostavljao devojčice stare čak i od 14 godina u periodu od 2002. do 2005. godine. Epstajn se izjasnio da nije kriv.

Od hapšenja, na videlo izlaze i dokumenti vezani za istragu optužbe o Epstajnu, koji otkrivaju kako je finansijska mreža zaposlenih olakšala njegovu navodnu trgovinu seksom i njegove bliske veze sa visokim ličnostima u politici, poslu i britanskim licencama.

 

Američki okružni sudija Ričard Berman objavio je na sudu 18. jula da Epstajn može da pobegne letom iz države, kao i da može da ugrozi javnu bezbednost, kao i da postoji potencijalni rizik opstrukcije pravde, te da isti ne može biti pušten uz kauciju da se brani sa slobode.

Berman je u svojoj odluci izneo i da Epstajn predstavlja opasnost po sebe i druge i da ga stoga ne treba puštati.

"Smatram da je sud jasnim i ubedljivim dokazima utvrdio opasnost za druge i za zajednicu," rekao je, napominjući da "sumnjam da bilo koji paket kaucija može prevazići opasnost."

 

U subotu ujutro se pojavila vest da je Epstajn navodno izvršio samoubistvo tokom boravka u Kazneno-popravnom centru Metropoliten u Njujorku, gde je čekao na konačnu optužnicu. Izveštaji kažu da je Epstajn stavljen na stražu samoubistva nakon prethodnog pokušaja istog.
Pre dve nedelje Epstajn je pronađen sa povređenim vratom na podu svoje ćelije.
Sumnjalo se da je pokušao da izvrši samoubistvo. Kao rezultat toga Epstajn je bio pod dodatnim nadzorom.Video snimci nakon njegove smrti pokazali su da čuvari nikada nisu izvršili neke od provera zabeležene u zapisniku.

Ministarstvo pravde saopštilo je 13.avgusta, da su dva čuvara koja su nadgledala Epstajina poslata na privremeno odsustvo.

Autopsija tela pokazala je da mu je vrat polomljen na više mesta, izveštava “Vašington post”.
“Takvi prelomi mogu se pojaviti kod osobe koja se obesila, ali i kod žrtava ubistva davljenjem”, navodi list. Ovo su ujedno i prvi detalji autopsije Epstajna.

Državni tužilac rekao je da njegova smrt očigledno samoubistvo, međutim, zvaničnici američkog Ministarstva pravde još uvek ne komentarišu rezultate autopsije.