Naslovna Zanimljivosti Prinčeva nevesta Draga Mašin

Prinčeva nevesta Draga Mašin

 

Ostaće večna tajna, velika ljubav koja se izrodila između dvorske dame Drage Mašin i princa Aleksandra Obrenovića, sina Milana Obrenovića. Maglovita je priča  kako je ova dvorska ljubav tekla, ali ono što je sigurno bilo i vidljivo sa strane je da srpski princ i budući kralj zaista zavoleo ovu, zavodljivu i iznad svega visprenu ženu. Kako su mnogi njihovi savremenici govorili, priča je tekla ovako.
Do prvog susreta ovog budućeg kraljevskog para došlo je u dvorcu “Sašino” u Bijaricu. I nije bio slučajan. Naime, visoka dvorska dama Draga Mašin, poznata srpskoj javnosti i mnogo ranije, bila je među najbližim dvorkinjama srpske kraljice Natalije, žene kralja Milana. Uživala je veliko poštovanje i naklonost ove kraljice, i nije isključeno da je ova, mlađa i već dovoljno iskusna žena iskoristila svoju domišljatost, da ne ostane samo dvorska dama, nego postane i prva žena, srpska kraljica.
Poznata srpskoj javnosti od ranije, Draga Mašin bila je udovica čuvenog srpskog inženjera Svetozara Mašina. Bio je on petnaest godina stariji od nje i ne može se reći da je ona uživala najveću sreću sa njim. Draga, inače unuka vojode i Prvog i Drugog srpskog ustanka, Nikole Milićevića Lunjevice, u svojoj devetoj godini je poslata u Beograd da završi osnovnu školu ali i  “Ženski zavod”, u kojem je savladala ruski, francuski i nemački jezik.
Ubrzo je učinila skandalozno delo za svoju porodicu, jer je počela da prevodi i piše i tako zarađuje kao novinar. Nije ovo bio običaj među Srpkinjama tog vremena. Roditelji odlučiše da je vrate kući i udaju je. Nažalost, ova mlada obrazovana Srpkinja brzo je ostala udovica. Kao već udovica, nastavila je da radi kao novinarka i spisateljica i tako izdržava svoju osiromašenu porodicu.
Ipak, njeni maniri su osvojili kraljicu Nataliju i ona ju je posle smrti svog  muža, kralja Milana 1888. godine, povela u svoj dvorac. I ovde dođe do prvog susreta i rađanja naklonosti i ljubavi između nje i deset godina mlađeg kraljevića Aleksandra. Plan njegovog oca, kralja Milana bio je da Aleksandra oženi nemačom princezom Šomburg-Lipe. Međutim, mladi kraljević je želeo samo Dragu za svoju buduću ženu. I malo je prošlo, od njihovog prvog susreta kad on objavi da će oženiti Dragu. Mladi kraljević je već tada bio uveliko kralj Srbije i ničim ga okolina nije mogla zaustaviti u njegovoj odluci. Velika je bila opijenost ovog mladog kralja prelepom Dragom. Otpor u javnosti je bio veliki, a mladi par uskoro objavi da je kraljica bremenita, po pregledu pariskog doktora Kolea Niko mladom paru nije verovao, pa su za proveru, u Srbiju došli doktori iz Pariza. Ni sama kraljica Natalija nije mogla da opsrosti Dragi što joj je otela, kako je ona pričala, sina i krunu, posle smrti njenog muža, kralja Milana u Beču. Srećan zbog dobrih vesti iz Srbije, kum kraljevskog para, ruski car Nikolaj Romanov je čak kupio kolevku i poslao u Beograd.
Velika  srdžba držala je kraljicu Nataliju i ona odluči da pošalje ponovo tim lekara kod kraljice, al’ ovog puta, novi tim lekara predvođen najuglednijim ruskim lekarima. Sumnja na kraju obuze i samog ruskog cara  Nikolaja i u maju 1901.godine u Srbiju stiže tim lekara, predvođen lekarom Snjegirevim. Kako savremenici govore, on utvrdi da kraljica ne nosi budućeg naslednika prestola i dinastije. Izveštaj koji je ostavio, zbuni i mladog kralja i od ovog trenutka, počinje njegovo duboko razočarenje i tuga. LJubav prema kraljici Dragi, duboki zanos koji je osećao vukao ga je na jednu stranu, a opet na drugoj morao je ostati veran svojoj dinastiji i onom najsvetijem, budućem prestolu. Veliki je strah zavladao među tadašnjim Srbima, ko će naslediti ovog mladog kralja i šta će biti sa dinastijom. Bilo je i onih, posebno vojske koja nije baš tako lako opraštala kraljici Dragi njene igre, posebno na najvišem tadašnjem vrhu, kraljevskom prestolu.
Bili su ovo teški dani za Srbiju, pisali su kasnije da je i sam kralj da bi zadržao dostojanstvo krune, želeo da protera kraljicu, al’  su ga u tome predupredili neprijatelji dinastije, koji su jedva čekali da se nešto ovako desi. Pretpostavlja se da je kraljica trebalo da napusti Srbiju u junu 1903.godine, međutim, grupa zaverenika, bez imalo milosti izvršila je svirepo ubistvo kraljevskog para, u maju iste godine. Nije ovo bio samo kraj života mladog kraljevskog para nego i jedne dinastije. Obrenovići su zauvek nestali sa političke scene. Za Srbiju su dolazili novi dani, ponovo je vraćena dinastija Karađorđevića.
I tako, dok su se na političkoj sceni u Srbiji te 1903.godine, smenjivale dinastije, ubistvima i atentatima, evropska dvorska elita, nije nimalo blagonaklono gledala na ove događaje. Blago rečeno, vladari su uglavnom  bili zgroženi ovim  svirepim događajima.
Arhiva Obrenovića je nestala, lične stvari, među kojima i bogati dnevnik kraljice Drage, kasnije je pronađen na aukciji u Engleskoj.

iz iste rubrike